Zamjena za Thaçija

Demokratski savez Kosova prestravljen je novim izborima, spas traži na drugom mjestu i smatra da mjesto predsjednika pripada PDK-u, navodi Kryeziu.

Glasnogovornik Pokreta Samoopredeljenje Përparim Kryeziu, rekao je da, osim Samoopredjeljenja, sve druge političke stranke uslovljavaju jedinstvo za izbor sljedećeg predsjednika svojim kandidatom i sopstvenim interesima i istakao da su jedino rješenje izbori, prenosi Gazeta Express.

"Ne može biti jedinstva bez legitimiteta. Pogotovo ne o starim partijskim ličnostima. Stoga insistiramo na tome da predsjednik ne pripada nikome. On nije vlasništvo. Njega mora da izabere nova skupština, nakon novih izbora, prema nekim kriterijumima koji zaista čine predsjednika zemlje ujediniteljem i predstavnikom jedinstva naroda", objavio je Kryeziu na Facebooku.

Između ostalog naveo je da Alijansa za budućnost Kosova insistira na svom kandidatu i da ne podržava nikoga drugog.

Iz Demokratske partije Kosova poručuju da nema glasanja ni za jednog kandidata, osim za njihovog i da je nakon Thaçijeve ostavke "red da budu počastvovani drugim kandidatom za predsjednika".

Demokratski savez Kosova, navodi Kryeziu, prestravljen je novim izborima, spas traži na drugom mjestu i smatra da mjesto predsjednika pripada PDK-u.