Američki CDC
Korona virus bio je prisutan i zarazio je ljude u SAD-u i prije nego što je Kina prijavila prve slučajeve, otkrilo je istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i američkog Crvenog krsta.
Američki ljekari su zvanično registrovali prvi slučaj COVID-19 kod pacijenta 19. januara 2020, ali medicinski nalazi u radu objavljenom u časopisu "Clinical Infectious Diseases" ukazuju na to da je virus možda i pre toga cirkulisao u Americi, prenosi Sputnik.

Naučnici su proučili skoro 7.400 uzoraka donirane krvi u devet američkih država između 13. decembra 2019. i 17. januara 2020. Dokazi o antitijelima na COVID-19, čije prisustvo ukazuje na to da je osoba imala kontakt sa virusom, bili su prisutni u 106 uzoraka, pokazala je studija.

To znači da postoji mogućnost da je korona virus postojao u SAD-u mjesec dana prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze i sedmicama prije nego što su kineske vlasti objavile podatke o infekciji u Wuhanu.

Analiza bolničkih podataka iz SAD-a krajem 2019. također je pokazala porast broja pacijenata sa gripom, od kojih su mnogi imali jak kašalj i druge ozbiljne respiratorne simptome.

I istraživači u Evropi pretpostavljaju da je korona virus bio prisutan u evropskim zemljama prije nego što je Kina zvanično objavila pojavu novog soja.

Istraživanje u Francuskoj je otkrilo da u uzorcima krvi uzetim početkom decembra 2019. postoje antitijela na COVID-19. Slična studija, koju su sprovele njihove italijanske kolege, otkrila je da su uzorci u Italiji još u septembru pokazivali prisustvo antitijela.

U međuvremenu su španski virusolozi pronašli tragove korona virusa u uzorcima kanalizacione vode prikupljene u martu 2019. godine - punih devet mjeseci prije pojave korona virusa u Wuhanu.

Tačno porijeklo korona virus trenutno nije poznato, ali se zna je virus koji je do sada zarazio više od 13,8 miliona i usmrtio više od 271.000 ljudi u Americi, Trump nazivao „kineskim virusom“, izazivajući žestoko protestovanje Pekinga, navodi RT.