Bez formalnih odluka

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani uvela je u zvaničnu upotrebu zastavu Dardanije, prenosi Gazeta Express.

Zastava Dardanije zapravo predstavlja partijski simbol LDK i vijorila se gdje god je Vjosa Osmani vodila kampanju za premijera Kosova. Iako nije više član LDK, Osmani se ne odriče zastave i grba Dardanije, piše ovaj medij.

Njeni bivši savjetnici i dio javnosti kritikuju što je zastava Dardanije uključena bez ikakvih formalnih odluka.
 
"Taj simbol nikada zvanično nije bio simbol predsjednika i nijedan njen prethodnik ga nije koristio. Kao vršilac dužnosti predsjednika ne bi smela ni da pomisli da donosi odluke o uvođenju novih predsjedničkih simbola, šta više da se odluči za partijske simbole, bez javnog konkursa i stručne komisija“, upozorava za Gazeta Express Adil Behrami bivši savjetnik Hashima Thaçija.

U kosovskoj javnosti ima i drugačijih stavova po tom pitanju. Advokat Kushtrim Palushi smatra da Vjosa Osmani ima pravo da koristi druge simbole.

Zastava Dardanije i dalje se vijori na grobu prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, dok je u srijedu ovaj simbol viđen i na otkrivanju  njegove statue u Istoku. Ovaj simbol dizajnirao je lično bivši predsjednik Kosova Ibrahim Rugova.

Izvor: Gazeta Express/KosovoOnline