Specijalni sud

Još uvijek nije poznato kada se može završiti sudski proces protiv lidera Organizacije ratnih veterana OVK Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, piše Lajmi.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 29. oktobra podiglo optužnicu protiv Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, lidera ORV OVK.

Međutim, ta odluka objavljena je 17. novembra, a pretpretresni sudija Nicolas Guillou ima šest mjeseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Obojica su uhapšeni pod optužbom za ometanje pravde nakon objavljivanja nekoliko dokumenata koji su navodno pripadali Specijalnom sudu.

Akreditovani advokat Specijalnog suda, Teki Bokshi rekao je da na osnovu dosadašnje prakse Haškog tribunala, ne očekuje da će se proces protiv Gucatija i Haradinaja završiti u roku od pet ili šest mjeseci.

“Da budem iskren, ovo je potpuno nova praksa. Optuženima postupak nije počeo, trenutno je u toku pripremni postupak. Prema šemi Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, treba im dugo vremena da za obradu. Dakle, može potrajati, iako ova dvojica nemaju nikakve veze sa ratnim zločinima, ovo je drugo pitanje koje se zove opstrukcija pravde. Ne očekuje se da će se postupak brzo odvijati. U sličnim slučajevima, a bilo ih je dva ili tri,  nisu brzo procesuirani u Haškom tribunalu. Na osnovu toga, ne vjerujem da narednih pet ili šest mjeseci ti procesi moći da se obrade i završe“, objasnio je Bokshi.

Vršilac dužnosti predsjednika ORV OVK, Faton Klinaku ponovio je još jednom da ta organizacija ne priznaje Specijalni sud i istakao da ne vjeruje da će protiv Gucatija i Haradinaja biti podignuta optužnica.

Na pitanje koje mjere ili radnje će preduzeti ORV OVK u slučaju podizanja optužnica protiv Gucatija i Haradinaja, Klinaku je rekao da o tome odlučuju upravljačka tijela organizacije.

„Najprije ne vjerujemo da će optužnice biti potvrđene, mi nismo priznali, niti sada priznajemo taj sud. O ostalim pitanjima odlučuju upravljačka tijela. O svemu će odlučivati organi upravljanja. Vodićemo pravnu bitku, i naravno da ćemo učiniti sve, jer ne treba da budu optuženi, sam sud je kriv za curenje sopstvenih informacija. Oni s tim poslom nemaju nikakve veze jer nisu počinili nijedno krivično djelo“, rekao je Klinaku za Lajmi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net