Povjerljivo

Ministarstvo pravde sastavilo je sporazume sa advokatima koji zastupaju optužene u Specijalnom sudu u Hagu, piše Gazeta Express.

Prošlo je skoro mjesec dana od hapšenja Hashima Thaçija, koji je i dalje je u pritvoru u Hagu.

Optužen je za ratne zločine protiv čovječnosti u 10 tačaka, a izjasnio se da nije kriv.

Thaçija brani pet istaknutih pravnika.

Bivšeg predsjednika Kosova zastupaju advokati Sophie Menegon, David Hooper, Dastid Pallaska, Semuel Bloom-Cooper i Pierre-Richard Prosper.

Sa istim optužbama pored Thaçija, optužena su i tri bivša lidera OVK, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi. I njih brane eminentni advokati.

Na Kosovu postoji zakon kojim se troškovi odbrane optuženih pokrivaju iz državnog budžeta.

Za ovo pitanje već je opredjeljeno 7 miliona eura, a Ministarstvo pravde je izradilo i administrativna uputstva.

Između ostalog, napravljen je model šta će sadržati sporazum sa advokatom koji brani optuženog.

U sporazumu se navodi da će ostati na snazi od potpisivanja do konačne presude, kao i to da se Ministarstvo pravde obavezuje da će snositi sve troškove postupka odbrane.

„Ministarstvo se slaže da će platiti odgovarajući bilans stanja za svaku fakturu advokata u roku od 14 dana od prijema fakture. Ministarstvo će odrediti adresu e-pošte na koju će advokati slati svoje račune, a Ministarstvo stoga priznaje da je elektronski prenos računa dovoljan da se uzme u obzir da je Ministarstvo primilo račun advokata, nakon što se elektronski prenos izvrši. Ministarstvo se slaže da uplate šalje putem bankovnih transfera na račun advokata koji će advokati naknadno utvrditi“, navodi se u sporazumu.

Dodaje se da će advokat dobiti naknadu prema satnici za izlazak na sud, istrage, putovanja, pripremu dokumenata, ispitivanje svjedoka i bilo koje vrijeme koje su advokati proveli u pripremi slučaja.

Biće pokriveni i putni troškovi, smještaj, kancelarijski troškovi i troškovi smještaja, telefonski pozivi i hrana.

Svaki sporazum o odbrani u ministarstvu biće potpuno povjerljiv.

„Ministarstvo priznaje da su ovaj ugovor, kao i svaka buduća komunikacija između advokata i klijenta ili između advokata i Ministarstva, strogo povjerljivi. Ministarstvo priznaje da su komunikacije između advokata i klijenta strogo povjerljive i ne smeju biti objavljeni od strane Ministarstva. Ministarstvo se slaže da se komunikacija između Ministarstva i advokata može otkriti trećim stranama samo ako advokat ili klijent to zahtjevaju ili na osnovu važećeg sudskog naloga, uključujući nalog od vijeća Specijalnog suda“, navodi se u sporazumu.

Dodaje se da u slučaju da ministarstvo ne ispuni svoje obaveze prema advokatima, oni imaju pravo da se povuku iz odbrane optuženog.

Prema sporazumu, ministarstvo i klijent razumeju činjenicu da advokati nisu dali nikakve garancije u pogledu dobijanja slučajeva.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express