Treba naći konsenzus

Demokratska partija Kosova smatra da bi trebalo postići dogovor oko budućeg predsjednika i da izbori treba da budu posljednja opcija, prenosi Express.

Zamjenik predsjednika PDK Shaqir Totaj smatra da bi trebalo postići parlamentarni konsenzus svih stranaka oko budućeg predsjednika i da bi izbori trebalo da budu posljednja opcija.

"Bilo bi dobro kada bi se postigao konsenzus za predsjednika. U suprotnom, izbori su neizbježni. PDK je spreman za izbore, ali na njih gledamo kao na krajnje rješenje, nakon što se sve druge opcije iscrpe. To opravdavamo činjenicom da smo prošle godine imali izbore, a građani su se umorili od čestih izbora“, ocjenjuje Totaj.

Međutim, iz Alijanse za budućnost Kosova smatraju da je Ramush Haradinaj najprikladniji kandidat za ovu funkciju.

Poslanik AAK, Gazmend Syla ističe da nije pravi trenutak za izbore i smatra da situaciju sa predsjednikom treba riješiti što je prije moguće.

"Vjerujemo da je Ramush Haradinaj najprikladniji kandidat iz mnogo razloga", poručuje Syla.

Istovremeno član predsjedništva Pokreta Samoopredjeljenje Arberie Nagavci tvrdi da su zemlji hitno potrebni izbori.

„Zakon o opštim izborima jasno predviđa da je osuda poslanika za krivično djelo apsolutna prepreka i izričito zabranjuje građaninu Kosova da se kandiduje za parlament ako je  proglašen krivim za krivično djelo u posljednje tri godine. Zemlji su hitno potrebni novi izbori, institucije i politička regulativa“, smatra Nagavci.

Pored Samoopredjeljenja i lider LDK Isa Mustafa izjavio je da je njegova stranka spremna za izbore.

Izvor: Gazeta Express/KosovoOnline