Slučaj mandata poslanika

Sjednica Ustavnog suda Kosova o slučaju mandata i glasanja za vladu Avdullaha Hotija, od strane poslanika osuđenog na zatvorsku kaznu Etema Arifija, upravo je završena, prenosi Koha. Ustavni sud je stranama dao rok do 7. decembra da pošalju dodatne argumente i odgovore u vezi sa ovim pitanjem.

"Strane imaju mogućnost da današnje argumente predaju sudu i napismeno, do 7. decembra. Danas smo primili dopis od advokata Berishe u kojem su predstavljeni današnji argumenti. Zahvaljujemo se učesnicima na saradnji", rekla je predsjednica Ustavnog suda Arta Rama Hajrizi.

Kako je navela, iako je ovo bila prva onlajn sjednica, vjeruje da su sve strane imale mogućnost da predstave svoje argumente i dodala da će se narednih dana Ustavni sud Kosova sastati kako bi izglasao odluku o ovom slučaju.

"Vjerujem da smo na ovoj sjednici uspjeli da formiramo stav o pitanju pred sudom. O odluci će i strane i javnost biti obavješteni. Ustavni sud se sada povlači i narednih dana ćemo se sastati kako bi glasali o ovom slučaju", poručila je Rama Hajrizi.

Ona je ranije danas upitala advokata Besnika Berishu koji zastupa Vladu na današnjoj javnoj raspravi o slučaju zakonitosti glasanja poslanika Arifija, da li Vlada smatra da je prekršen ustavni integritet i kredibilitet građana u Skupštini Kosova.

Berisha je međutim odgovorio da Vlada Kosova podržava pravnu sigurnost.

Rama Hajrizi je takođe uputila pitanja i predstavniku Samoopredjeljenja Blerimu Sallahuu, kao podnosiocu žalbe o glasanju poslanika Arifija, da li smatra da je povređena pravna sigurnost i ustavni integritet Skupštine ako se odlukom Sudskog savjeta za Skupštinu utvrdi da je poslanik izgubio mandat.

Sallahu je istakao da je Samoopredjeljenje od trenutka kada je dobijena informacija od predsjednice Skupštine Kosova Vjose Osmani, iniciralo oduzimanje Arifijevog mandata.

Predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka objasnila je procedure za prijavljivanje kandidata za poslanike. Daka je istakla da član 29. zakona pokazuje da li su poslanici ispunili kriterijume i objasnila zašto i kako je poslanik Arifi dobio mandat.

"CIK ne sme da diskvalifikuje ili ne ovjeri kandidata, ako u presudi nije izričito navedeno da mu je oduzeto pravo da se kandiduje, inače bi CIK prekršila Ustav Kosova", naglasila je Daka.

Predsjedavajući skupštinskog Odbora za zakonodavstvo Shkemb Manaj na javnoj raspravi u Ustavnom sudu, rekao je da je preispitano pismo predsjednice Skupštine Vjose Osmani, u vezi sa tim i po njegovom mišljenju ništa nije sporno.

Kako je naveo, nijedna odredba Poslovnika o radu Skupštine ne govori o gubitku mandata, osim kada je riječ o nepojavljivanju na sjednicama duže od šest mjeseci.

Advokat Besnik Berisha, koji je ovlašćen da zastupa Vladu Kosova pred Ustavnim sudom u slučaju ocjene zakonitosti glasanja poslanika Arifija, smatra da je zahtjev Pokreta Samoopredjeljenje neprihvatljiv.

U svom govoru pred Ustavnim sudom rekao je da vrijeme Arifijeve kazne nije povezano sa zakonodavnim tijelom kada je poslanik glasao za formiranje vlade Avdullaha Hotija i dodao da poslanik Arifi nije imao kaznu kojom mu je uskraćeno pravo glasa.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi