Vanredna sjednica

Demokratska partija Kosova (PDK) koja se do sada protivila usvajanju Zakona o ekonomskom oporavku, sazvaće vanrednu sjednicu Skupštine Kosova i zatražiti podršku poslanika za usvajanje ovog zakona.

Ovo je na konferenciji za medije najavio lider PDK, Enver Hoxhaj, a nakon što je u skupštinskom odboru za budžet danas usvojen ovaj zakon sa izmjenama koje je predložio PDK, javljaju mediji.

"Paket za biznise iznosiće preko 200 miliona eura. Radnicima koji su izgubili posao isplatiće se po 300 eura. Ukinuće se i PDV na sirovine a isplate do 10% od ukupne ušteđevine iz Trusta-a vršiće se samo za one koji imaju uštedu do 10.000“, izmene su kojima je PDK uslovila podršku ovom zakonu, a koje su danas usvojene, prenosi Gazeta Express.

Usvajanje ovog zakona stalan je zahtjev poslovne zajednice i  privredne komore, a njegovom usvajanju nadali su se i građani zbog ordedbe koja omogućava korisnicima povlačenje do 10% ušteđevine iz Trust-a, fonda za penzijsko osiguranje Kosova.

S druge strane, opozicione partije, u prvom redu Samoopredjeljenje, koristile su činjenicu da vlada nije uspjevala da osigura glasove za usvajanje ovog zakona kao dokaz da ona nema potrebne glasove ni za funkcionisanje vlade koja je usvojena sa minimalnim 61 glasom od 120 poslanika sredinom ove godine.