BIli državljani SAD

Publicista Veton Surroi izjavio je da je pitanje ubistva trojice braće Bytyqi trebalo da bude jedna od tema u Vašingtonu 4. septembra, s obzirom na činjenicu da su bili državljani Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Lajmi.

Kako je podsjetio Suroi, braća Bytyqi, Yllii, Mehmet i Agron, su ostavili svoj posao u Njujorku da bi se pridružili ratu na Kosovu.

Oni su uhapšeni na kraju konflikta 1999. i poslati u centar Srbije odakle su i nestali. Njihova beživotna tijela su pronađena u masovnoj grobnici na istoku Srbije 2001. godine.

"Tri vojnika OVK koji su dan nakon rata pomagali komšiji Romu, to su bila braća Bytyqi, stigli su iz SAD da se bore pri Atlantskom bataljonu. Odveli su komšiju do srpske granice i tada su ih uhvatile srpske snage i osudile na 60 dana zatvora. Na dan puštanja iz zatvora, snage srpske specijalne policije su ih odvele u kasarnu srpske specijalne policije. Pogubljeni su sa vezanim rukama. Njihova tijela su pronađena. Komandant te kasarne je danas član rukovodstva strane gospodina Vučića", rekao je Surroi.

Surroi je napomenuo, da je na pregovaračkom stolu u Vašingtonu trebalo je da se nađe i slučaj braće Bytyqi.

"Postoji odgovornost za ubistvo braće i mi moramo da kažemo gospodinu Vučiću, vidi, član tvog rukovodstva je čovjek za kojeg se sumnja da je kriminalac koji je pogubio ljude čije su ruke bile vezane žicama. Moraš preuzeti odgovornost. To su američki državljani i mi moramo to pitanje pokrenuti u odnosima Kosovo-Srbija-SAD. Do posljednje posjete tadašnjeg potpredsjednika Bidena, braća Bytyqi su bila pitanje u odnosima između SAD i Srbije. Od dolaska predsjednika Trumpa i uz saglasnost Kosova, ne zaboravite, Kosovo je bilo u Vašingtonu, i dogovorili smo se oko svega, ekonomskih odnosa, otvaranju granica, ali gdje su tri brata Bytyqi, američki državljani, koji su pogubljeni u Srbiji", rekao je Surroi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net