Na zahtjev VV

Nakon šest mjeseci od podnošenja zahtjeva Pokreta Samopredjeljenje, u Ustavnom sudu će se na javnoj sjednici, zakazanoj za 10 časova, raspravljati o zakonitosti glasanja poslanika Etema Arifija prilikom izbora Avdullaha Hotija za premijera, prenosi Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, zainteresovane strane izneće mišljenje na javnoj sjednici, nakon čega će sudije Ustavnog suda na zatvorenoj sjednici doneti odluku.

Ukoliko bude u korist Samoopredjeljenje, to će doneti novu političku situaciju na Kosovu, ocjenjuje Gazeta Express.

Stranka koju predvodi Albin Kurti izrazila je uvjerenje da će epilog biti u njihovu korist. Samoopredjeljenje na javnoj sjednici zastupaju Arban Abrashi i Blerim Shala.

"Iznećemo pravne argumente zašto vjerujemo da je naša pozicija tačna", rekao je Abrashi, i dodajo da  argumente ukazuju da je Vlada nelegitimna.

Vladu Kosova na javnoj sjednici predstavljaće advokat Besnik Berisha, navodi Gazeta Express.

U današnjoj raspravi učestvovaće i šef Odbora za zakonodavstvo Shkemb Manaj, koji kaže da je pozvan samo u svojstvu predsjedavajućeg odbora.

"Na ovoj sjednici ću učestvovati kao predsjednik komisije za zakonodavstvo, tako da sam pozvan samo kao dio odbora, a ne kao član Demokratskog saveza Kosova, pošto je ovo pitanje rješeno u našem odboru", rekao je Manaj.

Predstavnik kancelarije predsjednice parlamenta Vjose Osmani biće njen pravni savjetnik Artan Murati.

Na današnjoj sjednici neće učestvovati pripadnici Demokratske partije Kosova.

"Nismo pozvani kao stranka, niti smo poslali komentare, niti ćemo učestvovati", rekao je portparol PDK Avni Bytyqi.

Zainteresovane strane će dobiti priliku da ukratko iznesu svoje argumente kroz prezentacije.

Predsjedavajući može da ograniči vremenski period za prezentaciju, dok sudije tokom saslušanja mogu postavljati pitanja predstavnicima stranaka.

Po završetku ročišta, Sud će se povući na razmatranje. Zaključci ostaju povjerljivi dok se ne donese odluka o slučaju i dok se ne pripremi nacrt odluke Suda.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express