Korupcija i krimnal

Francuska i Holandija ostaju zemlje koje su sprečile liberalizaciju viznog režima za Kosovo tokom njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom, koje se završava 31. decembra, a koje će od 1. januara sljedeće godine preuzeti Portugal, prenosi Reporteri.

Njemačko predsjedništvo nije odgovorilo na pitanja Radija Slobodna Evropa o tome da li postoje planovi za stavljanje liberalizacije viznog režima za Kosovo na dnevni red Savjeta EU.

Diplomatski izvori u EU rekli su da je glavna prepreka zaključenju procesa liberalizacije viznog režima za Kosovo i dalje Francuska, koja trenutno ne podržava liberalizaciju viznog režima. Trenutni stav Francuske podržala je i Holandija.

Prema ovim diplomatskim izvorima u EU, postoje neke zemlje koje se nerado ustručavaju, ali ako bi se Francuska i Holandija složile, onda bi bilo lakše doneti pozitivnu odluku za Kosovo, za šta je u Savjetu Evropske unije većina kvalifikovanih država članica EU.

Razlozi koje pominju Francuska i Holandija, a prenose ih evropski diplomatski izvori, povezani su sa brojem tražilaca azila sa Kosova i zemalja za koje su vize već ukinute, ali i sa njihovom procjenom da bi Kosovo trebalo da učini više u borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Vlada Kosova: Ne postoji konkretno obećanje od Macronija za liberalizaciju viznog režima


Premijer Avdullah Hoti nije dobio nijedno konkretno obećanje od predsjednika Francuske Emmanuela Macrona za mogućnost da u do kraja ove godine dođe do liberalizacije viznog režima za građane Kosova, potvrđuju zvaničnici Vlade Kosova.

Na virtuelnom sastanku koji su premijer Hoti i francuski predsjednik Macron održali 19. novembra, kako je portparolka vlade Antigona Baxhaku rekla za Radio Slobodna Evropa, razgovarano je o raznim temama vezanim za aktuelna politička zbivanja na Kosovu.

„Međutim, što se tiče liberalizacije viznog režima, nije bilo konkretnih obećanja da će ovaj proces biti završen u ovoj godini, niti su dati konkretni rokovi. Dogovorili su se (Hoti i Macron) da nastave komunikaciju između Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske u vezi sa pitanjem migracije i drugim pitanjima koja su deo zabrinutosti koje Francuska ima posebno u vezi sa procesom liberalizacija“, naglasila je Baxhaku.

Ona je dodala da već postoji mehanizam za rješavanje ovih zabrinutosti i verifikacije, gdje se sastanci održavaju na nivou stručnjaka, nakon čega slijedi sastanak na političkom nivou ministara unutrašnjih poslova Kosova i Francuske.

Očekuje se da će ovaj sastanak, kako je naglasila, ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua i njegovog francuskog kolege biti onlajn, s obzirom na situaciju sa pandemijom koronavirusa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri.net