Pod kontrolom

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je večeras da je situacija sa pandemijom ozbiljna, ali da je pod kontrolom i izneo podatak da je 38 odsto testiranih osoba bilo pozitivno na kovid-19, prenosi Ekonomija Onlajn.

Hoti je na konferenciji za medije govorio o upravljanju pandemijom i dodao da su analizirali situaciju zajedno sa Ministarstvom zdravlja i drugim saradnicima.

Premijer je istakao da su mjere preduzete prošle nedjelje dale rezultate, ali da je situacija i dalje zabrinjavajuća.

"Na osnovu analize podataka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, odlučeno je da trenutne mjere ostanu na snazi i strogo se sprovode", naglasio je Hoti.

Dodao je da je u Nacionalnom institutu za javno zdravlje u Prištini povećan broj testova dnevno na dvije hiljade i da će se taj broj i dalje povećavati.

Takođe je istakao da je prema podacima starosna grupa koja je najviše pogođena pandemijom kategorija 30-40 godina, jer su najaktivniji.

"Najveći broj je u zdravstvenom sektoru, ovo pokazuje koliko izuzetan posao koji rade. Tokom ove dvije nedjelje od uvođenja mjera broj zaraženih se stabilizovao, jer je broj izlečenih veći od broja zaraženih. Na osnovu procjene stavili smo pandemiju pod kontrolu", rekao je Hoti.

Školski raspust počinje 18. decembra


Premijer je najavio da će se prvo polugodište u osnovnim i srednjim školama završiti 18. decembra, a da će raspust trajati do 18. januara, kao i da je takva odluka doneta u dogovoru sa ministrom obrazovanja Ramom Likajem.

"Na ovaj način moćićemo da nadoknadimo nastavu na proljeće ili u junu“, dodao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/ Ekonomia Online