Jasni stavovi

Zakon o ekonomskom oporavku, već desetak puta do sad nije usvojen u Skupštini Kosova, zato što ga opozicione stranke ne podržavaju, piše Gazeta Express.

Da bi pomogla preduzećima koja su pretrpela gubitke od pandemije izazvane koronavirusom, Vlada Kosova odobrila je Nacrt zakona o ekonomskom oporavku.

Taj nacrt zakona je nakon šest neuspjeha u usvajanju u Skupštini Kosova, usvojen u načelu 13. jula.

Međutim, iz Demokratske partije Kosova (PDK) kažu da su predložili promjene zakona i da ako njihove promjene ne budu prihvaćen, neće glasati o tom nacrtu zakona.

"Imamo jasne stavove i bez promjene zakona, PDK neće glasati, jer ovakav ne pomaže ekonomij. Sa promjenama i prijedlozima koje imamo, zakon omogućava da ta faza ima pozitivne efekte na ekonomiju", rekao je poslanik PDK Kujtim Gashi.

Dok mediji izveštavaju da su već započeli pregovori između PDK i LDK o dogovoru radi usvajanja tog nacrta zakona, zamjenik predsjednika PDK Shaqir Totaj rekao je da nema informacija da li su takvi pregovori započeti.

Gashi je takođe dodao da su njihovi zahtjevi poznati vladi već neko vrijeme i prema njegovim riječima, nema potrebe za pregovorima.

"Ne vjerujem da postoji potreba za pregovorima. Ako se naši prijedlozi uvaže na sjednici na kojoj se glasa, naš glas će biti za", poručio je Gashi.

Iz PDK su pokazali u kojim tačkama su tražili promjenu, jer kako su naveli, te promjene su u interesu ekonomskog oporavka Kosova.

"Isplate radnicima koji su ostali bez posla iznosile bi po 300 eura za tri mjeseca. Ukidanje PDV-a na uvoz sirovina. Kao i nadoknada iz Penzionog fonda za one koji imaju do 10.000 eura. Dakle, ovo su naši zahtjevi da bi glasali za Zakon o oporavku, ti zahtjevi koji su proizašli iz brojnih razgovora sa poslovnom zajednicom", objasnio je Gashi.

Takođe, iz PDK su poručili da je zakon koji je predložila vlada, u svom sadašnjem obliku, izuzetno manjkav i ne pomaže privatnom sektoru, preduzećima i neće imati ni efekta na ekonomski oporavak.

Izvor: Gazeta Express/KosovoOnline