Nazadovanje u glavnim oblastima

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj ocjenio je je za da je u posljednje tri godine Kosovo nazadovalo u glavnim oblastima vezanim za proces evropskih integracija.

U okviru procesa proširenja i stabilizacije i pridruživanja, očekuje se da će Savjet Evropske unije usvojiti zaključke kojima se pozivaju zemlje zapadnog Balkana da hitno izvrše promjene u administrativnim reformama i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. U nacrtu zaključka koji se odnosi na Kosovo, hitno se zahtjeva da poboljšanje vladavine zakona, efikasnia borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i promjene u javnoj upravi.

Miftaraj ističe da je Kosovo takođe nazadovalo i po pitanju vizne liberalizacije i da su izostale neophodne reforme.

"Bar u posljednje tri godine, Kosovo je zabilježilo izuzetan zastoj u ključnim oblastima vezanim za evropske integracije, uključujući vladavinu zakona, osnovna prava i slobode i javnu upravu. Jedan po jedan skandali u ovim oblastima od strane prethodnih vlada, kojima dominira nedostatak političke volje na nivou zakonodavne, izvršne i sudske vlasti da vladaju na osnovu principa vladavine zakona i dobre uprave, uspostavljanje kulture nekažnjavanja, nepotizma i nedostatak rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom su nivou, kao i oduzimanje imovine", rekao je Miftaraj.

On kaže da su problemi i neuspjesi u kosovskoj unutrašnjoj politici takođe uticali na procese integracije i da je ovaj izvještaj Savjeta Evropske unije posljednji alarm za Kosovo.

"Kosovski neuspjesi u unutrašnjoj politici sažeti su u zakonu, gdje se sada narodu Kosova neprestano uskraćuje pravo na prosperitet, pravo na ostvarivanje prava zagarantovanih Ustavom, remeteći perspektivu i budućnost. Iako EU putem izvještaja neprestano obavještava vladu Kosova o svojim neuspjesima, ovaj izvještaj je najnoviji alarm koji ispred Kosova stavlja dve mogućnosti, da promjeni svoj pristup upravljanju ili da nastaviti sa istim pristupom tamo gdje Kosovo zvanično ulazi u nepovratan put gdje evropske integracije više nisu državni interes", naglasio je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi