Uspon

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu u izjavi za Kosovo Onlajn ocjenjuje da su rezultati vanrednih izbora za gradonačelnika u opštinama Sjeverna Mitrovica i Podujevo pokazatelj jačanja Pokreta Samoopredjeljenje (VV), koji će se odraziti i na sljedećim parlamentarnim izborima na Kosovu.

“Pobjediti u Podujevu, gdje je bilo uporište i gdje niko nije imao vlast osim Demokratskog saveza Kosova, i pobjediti Demokratsku partiju Kosova u Mitrovici znači da Samoopredjeljenju ostaje da pobjedi Alijansu za budućnost Kosova u Dečanima i da postane apsolutni pobjednik na cijelom Kosovu”, kaže Spahiu.

Pobjeda Milana Radojevića kandidata Srpske liste u Sjevernoj Mitrovici bila je očekivana, ističe Spahiu, ali bolji rezultati Samoopredjeljenja od Demokratske partije Kosova su veliko iznenađenje.

“Tri godine unazad kandidat Samoopredjeljenja je isti, ali kandidat PDK je u ovom slučaju bio puno bolji nego kandidat od prije tri godine, pa pobjeda Samoopredjeljenja ne dokazuje sposobnost kandidata već to da PDK pada, a da je Samoopredjeljenje u usponu”, objašnjava Spahiu.

On smatra da su korupcijske afere koštale Demokratski savez Kosova u Podujevu i da će ih tek koštati na budućim parlamentarnim izborima.

“Isti je slučaj i u Podujevu gdje je dokazano da pored toga što je Samopredjeljenje napustilo vlast ipak u toku tih 100 dana pokazalo da su protiv korupcijskih afera, dok je povratkom na vlast LDK imao niz afera. Prvi pokazatelj toga je bio porast broja ministara i zamjenika ministara, u pojednimim ministarstvim ima po pet zamjenika, a poslija nema ni za jednog”, napominje Spahiu.

To je prema mišljenju Spahiua učinilo da spektakularno pobedi Samoopredjeljenje, što će biti i u slučaju novih parlamentarnih izbora na Kosovu.

“Ukoliko bi sada bili izbori Samoopredjeljenje bi bilo apsolutni pobjednik, ali ipak mislim da će ostale stranke zadržati koaliciju kako bi sprečile Samoopredjeljnje da dođe na vlast. Ukoliko Samoopredjljenje ne bude došlo na vlast sada, na lokalnim izborim koji će se održati naredne godine oni će nadmašiti sve političke protivnike”, zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online