Uprkos situaciji sa pandemijom

Ministar Zemaj oštro je kritikovao okupljanje građana u Podujevu, koji nisu ispoštovali mjere vlade na snazi za suzbijanje pandemije o zabrani okupljanja, rekavši da je skup bio rizičan po javno zdravlje, prenosi Reporteri.

Uprkos situaciji sa pandemijom, odlučeno je da se izbori održe po nekim pravilima.

Novim mjerama vlade zabranjeno je i okupljanje ljudi.

Međutim mjere na snazi nisu sprečile pristalice Pokreta Samoopredjeljenje, da se u nedjelju veče nakon zatvaranja biračkih mjesta okupe kod sjedišta te stranke.

Oni su odlučili da rezultate izbora sačekaju u blizini stranke. Broj pridošlih se povećavao, mnogi od njih nisu nosili maske ni poštovali distancu, a skup je trajao nekoliko sati.

Mali broj pripadnika policije je održavao red, a njihovo prisustvo je ignorisano.

Poslije izbornih rezultata, pojavio se i novi gradonačelnik Podujeva Shpejtim BulIqi.

Okupljenim simpatizerima se obratio i lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, što je privuklo veći broj građana, koji nisu poštovali distancu.

Po završetku obraćanja Kurti je zatražio da se građani raziđu.

Ministar zdravlja Armend Zemaj kritikovao je okupljanje u Podujevu.

„Te slike bile su izazovne za policiju i inspektorat, bile su nemoralne i neetične, ovo je predstavljalo rizik po javno zdravlje“, rekao je Zemaj.

Iz Samoopredjeljenja su rekli da nisu pozvali građane već da su se spontano okupili.

„Pokret Samoopredjeljenje je politički subjekt, a ne institucija odgovorna za održavanje javnog reda i mira. Za to vrijeme u Podujevu je boravio i ministar unutrašnjih poslova. Trebali biste odgovoriti Ministarstvu unutrašnjih poslova i njegovom ministru zbog toga što nisu održavali red i sprovodili vladine odluke. U tim slučajevima su oni zaduženi. Nismo pozivali na okupljanje, naprotiv, pozivali smo ih da se raziđu“, naveli su iz Samoopredjeljenja.

Takva situacija bila je i u sjedištu Demokratskog saveza Kosova.

Kandidat za gradonačelnika te stranke, Nexhmi Rudari, za ovaj skup optužio je medije, jer je prema njegovim riječima, kada su građani videli medije, tamo došli da izraze svoje stavove.

Kancelarija za informisanje policije obavjestila je da je oko 400 policajaca angažovano na određenim zadacima za sprovođenje izbornog procesa u opštini Podujevu.

Oni su najavili da je u regionu Prištine, uključujući Podujevo, izrečeno 300 administrativnih kazni.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri