Zatvorile vrata za građane

Univerzitetski klinički centar Kosova pružaće samo zdravstvene usluge u hitnim slučajevima, saopštio je Odbor za upravljanje situacijom tokom pandemije Kovid-19, prenosi Gazeta Express.

Odbor za upravljanje situacijom tokom pandemije na nivou bolničke službe UKCK, odlučio je da zbog pandemije u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova pruža samo zdravstvene usluge u hitnim slučajevima.

Sve  osobe kojima je nije potrebna hitna medicinska intervencija, neće dobiti zdravstvene usluge u UKCK i regionalnih bolnica na Kosovu.

Javne zdravstvene ustanove u zemlji zatvorile su vrata za građane kojima je potrebno liječenje. Ako njihovo stanje nije ozbiljno, onda ne treba da idu u regionalne bolnice i UKCK.

Građanima Kosova jedino preostaje liječenje u privatnim bolnicama.

Direktor bolnice u Uroševcu Jeton Zeqiri rekao je da je u bolnici nema zakazivanja i da se pacijenti ne mogu liječiti, sve dok se ne smanji intenzitet pandemije.

Pacijenti će biti primorani da čekaju više od šest mjeseci na operaciju u Klinici za abdominalnu hirurgiju. Liste su ogromne i na drugim klinikama.

Poslanica iz Alijanse za budućnost Kosova, istovremeno predsjednica parlamentarnog Odbora za zdravstvo, Albena Reshitaj izrazila je zabrinutost zbog zaustavljanja pružanja zdravstvenih usluga u javnim zdravstvenim ustanovama.

Reshitaj smatra da ne sme doći do prekida liječenja pacijenata i da mora da se pronađe alternativa pružanju  usluga.

„Trebalo bi povećati bolničku infrastrukturu i predložiti posebna mjesta gdje bi ljekari obavljali preglede.

Činjenica da ne postoje odgovarajući uslovi ne znači da treba prekidati pružanje usluga jer je pacijentima potrebno liječenje“, zaključuje Reshitaj.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express