Njemačka, Švicarska...

Uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom Covid-19, dijaspora je nastavila da pomaže svojim porodicama, a na taj način i ekonomiju Kosova, piše Lajmi.

Kako navodi taj medij, portparol Centralne banke Kosova Kushtrim Ahmeti saopštio je da je novčani priliv iz dijaspore u periodu od januara do oktobra ove godine 90 miliona eura više u odnosu na isti period 2019. godine.

Dodao je da je novac uplaćivan preko komercijalnih banaka i agencija za transfer novca, ali je stizao i neformalnim kanalima.

"Tokom perioda januar-oktobar 2020. godine vrijednost doznaka emigranata dostigla je 795,6 miliona eura ili 90 miliona eura više u odnosu na isti period 2019. godine, kada su ukupne doznake iznosile 705,6 miliona eura. Od ovog iznosa 115,3 miliona je poslato preko komercijalnih banaka, 556,9 miliona preko agencija za prenos sredstava, dok je 124,2 miliona došlo neformalnim kanalima", rekao je Ahmeti.

Naveći priliv je iz Njemačke, Švicarske, Austrije, iza kojih slijede Sjedinjene Američke Države i Francuska.

"Najveća vrednost doznaka poslatih tokom ove godine bila je u maju, 104 miliona eura, dok je u istom maju prethodne godine poslato 78,4 miliona eura. Zemlje iz kojih je poslata većina doznaka, vode zemlje njemačkog govornog područja poput Njemačke, Švicarske, Austrije, zatim Sjedinjenih Američkih Država i Francuske", rekao je Ahmeti.