Obezbjediti strategiju

Nekadašnji predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu rekao je da oni koji kreiraju politiku na Kosovu ne razumiju ekonomsku krizu koja vlada, pa samim tim i ne mogu da obezbjede strategiju za izlazak iz krize, prenosi Ekonomia Onlajn.

Gërxhaliu je istakao da se na Kosovu mnogo više govori o zatvaranju nego o pomoći preduzećima, što je kako kaže, pogrešno zbog velikih posljedica u ekonomiji.

"Kreatori politike na Kosovu ne razumiju krizu i ako se kriza ne razumije, onda ne može biti strategije za izlazak iz krize. Paradoksalno je da se na Kosovu više govori o zatvaranju nego o podršci i vrijeme je da se shvati realnost na Kosovu, gdje se od hitnog paketa za mart 2020. godine nije dogodilo ništa pozitivno u podršci građanima ili preduzećima", rekao je Gërxhaliu i dodao da zatvaranje nije rješenje.

On je podsjetio da Kosovo nije odobrilo pakete ekonomske pomoći za građane i preduzeća, dok su zemlje regiona već donele neke odluke da pomognu građanima i preduzećima.

"Na Kosovu je tokom svih ovih mjeseci pandemije isplaćeno samo 206 miliona eura, kao prvi paket za hitne slučajeve, a drugi kao mini podrška za neka preduzeća, i s tim u vezi ne bismo trebali biti iznenađeni da se preduzeća ugase i da dođe do gubitka posla. Najveći rizik zapretiće Kosovu uzimanje loših zajmova", rekao je Gërxhaliu.

On je, govoreći o budžetu za narednu 2021. godinu, ocjenio da taj budžet nije razvojni, već više socijalni.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia onlajn