Presuda Ustavnog suda iz 2012.

Presuda Ustavnog suda iz 2012. godine mogla bi da bude razlog za ostavku Vjose Osmanija sa mjesta vršioca dužnosti predsjednika Kosova, piše Gazeta Express.

Od šest ovlašćenja koja ona nema kao vršilac dužnosti predsjednika, presuda Ustavnog suda navodi upravo imenovanje i razriješenje šefova diplomatskih misija.

Ispostavilo se da je Vjosa Osmani prekršila Ustav kada je prošle nedjelje otpustila četiri konzula, uključujući Flakrona Shalu, sina poslanika AAK Haxhi Shale, navodi Gazeta Express.

"Vršilac dužnosti predsjednika Republike Kosovo vrši sva ovlašćenja predsjednika, sa izuzetkom predlaganja ustavnih amandmana, proglašenja vanrednog stanja bez odobrenja premijera, imenovanja i razriješenja sudija i tužilaca Republike Kosovo, imenovanja i razriješenja šefova diplomatskih misija Republike Kosovo, objavljivanja pojedinačnih pomilovanja i dodjela medalja, zahvalnosti i priznanja", navodi se u presudi Ustavnog suda o predloženim ustavnim amandmanima iz 2012. godine.

Predsjedništvo je prošle nedjelje objavilo da je vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani ukinula je četiri uredbe o imenovanju kosovskih generalnih konzula u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani.

U saopštenju objavljenom tim povodom, predsjedništvo je ocjenilo da u prva tri slučaja generalni konzulati ne mogu biti otvoreni i generalni konzuli ne mogu biti imenovani u istom gradu u kome se nalazi ambasada.

"Štaviše, na osnovu informacija koje su nam poslate, za ove generalne konzule nije bilo saglasnosti iz zemlje domaćina. Predsjednica Osmani je odlučila da ukine ukaz o imenovanju generalnog konzula, u skladu sa prijedlogom Ministarstva spoljnih poslova, koji prethodni predsjednik nije uzeo u obzir", kaže se u saopštenju.

Odluka Osmanijeve uslijedila je nakon što je Flakron Shala, sin poslanika AAK Haxhi Shale, imenovan za generalnog konzula u Pragu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express