80 hiljada radnika bez posla

Predsjednik Sindikata radnika u privatnom sektoru Jusuf Azemi izjavio je da nemedicinski radnici koji rade u bolnicama upozoravaju na štrajk, ukoliko im ne bude isplaćeno dodatnih 100 eura, koje im je obećalo Ministarstvo zdravlja.

Azemi je za Ekonomia onlajn rekao da će se narednih dana sastati sa predstavnicima sindikata, kako bi odlučili da li će i kada će stupiti u štrajk.

"U utorak ili srijedu imaćemo zajednički sastanak sa svim predsednicima sindikalnih i zajedničkih udruženja na zajedničkom nivou, i donećemo odluku o stupanju u štrajk širom Kosova, ako nam ne isplate po 100 eura za šta imamo zvanični dokument Ministarstva zdravlja", rekao je Azemi.

Dodao je da je do sada 80 hiljada radnika u privatnom sektoru ostalo bez posla zbog pandemije.

Ali, još jedan problem pored pandemije je zimska sezona, pa se, prema Azemiju, do kraja godine očekuje da će 100 hiljada radnika biti bez posla.

"Radnici u privatnom sektoru, osim što su izgubili posao, gube svoje plate ili im se one smanjuju. Prema podacima, radnici privatnog sektora do sada su izgubili preko 80.000 radnih mjesta. A sada kada smo negdje na kraju ove godine u zimskoj sezoni taj broj će dostići 100.000", rekao je Azemi.

Predsjednik Sindikata privatnog sektora dodao je da je iz hitnih paketa 80 odsto sredstava otišlo u džepove vlasnika preduzeća.

"Najveća tragedija i idiotizam poslanika u Skupštini je ovaj period, gdje imamo najveću potrebu za pomoć, a oni međusobno vrše matematiku", rekao je Azemi.

On je kritikovao poslanike koji ne glasaju o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku i optužio partije za političko pregovaranje.

"Možemo reći da imaju političko nezadovoljstvo, ali imaju svoj politički posao, jer imamo puno informacija da su u trenutku izlaska iz parlamenta to vrlo bliski prijatelji i definitivno kažem da političke stranke međusobno pregovaraju", rekao je Azemi.

Dodao je da može da razumije neke vlasnike preduzeća koji smanjuju broj zaposlenih, ali postoji i verzija da velika većina radnika radi četiri sata i na kraju mjesecu prime samo polovinu zarade.

Izvor: Kosovo onlajn/ Ekonomia onlajn