Biračka mjesta otvorena do 19 sati

Građani Podujeva i Sjeverne Mitrovice, biraju gradonačelnike na vanrednim izborima. Biračka mjesta biće otvorena do 19 sati.

Izbori u ovim opštinama se održavaju nakon što su aktuelni gradonačelnici ušli u izvršnu vlast.

Za mjesto gradonačelnika Podujeva bore se Naim Fetahu iz Demokratske partije Kosova, Nedžmi Rudari (Nexhmi) iz Demokratskog saveza kosova i Špejtim Bulići (Shpejtim Bulliqi) iz Pokreta Samoopredeljenje.

U toj opštini pravo glasa ima 87.381 birač, a glasa se u 45 biračkih centara.

Građani u Sjevernoj Mitrovici biraju između četiri kandidata - Erdena Atića iz Samoopredeljenja, nezavisnog kandidata Dušana Milunovića, Milan Radojevića iz Srpske liste i Fljorenta Azemija iz Demokratske partije Kosova.

Pravo glasa ima 23.313 birača, koji će glasaju na 27 biračkih mjesta u okviru sedam biračkih centara. Na 22 mesta glasaju većinom Srbi, a na pet Albanci.

Glasanje uz epidemiloške mjere

U skladu sa preporukama zdravstvenih ustanova, Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je administrativno uputstvo o mjerama zaštite za sprečavanje širenja zaraze COVID-19 za birače i izborno osoblje na dan izbora.

Birači moraju da nose zaštitnu masku i da prekriju i nos i usta, a nakon verifikacije UV lampom, da dezinfikuju ruke na alkoholnim gelom. Nakon pokazivanja identifikacionog dokumenta potrebno je ukloniti masku kako bi birača identifikovao član biračkog odbora, a nakon toga je vratiti na lice, navodi se u uputstvu. Svako biračko mjesto i pomoćni pult biće opremljeni dezinfekcionim gelom i sprejom koji sadrži alkohol ili hlor kako je definisano u priručniku za zaštitu od širenja virusa korona.

Formirani su i mobilni timovi koji će tokom dana posjećivati oboljele od korona virusa, kako bi ostvarili svoje glasačko pravo na osnovu uputstva koje je usvojila Centralna izborna komisija za oboljele od Covid-19 koji su u kućnom karantinu i osoba kojima je određena mjera samoizolacije.

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević potvrdio je za RSE da će o broju prisutnih birača na jednom biračkom mestu odlučivati predsednik biračkog odbora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku da se kretanje građana umjesto do 19 na dan izbora, u nedjelju 29. novembra produži do 22 časa. Sjeverna Mitrovica se inače nalazi u crvenoj zoni zbog broja zaraženih korona virusom i kretanje je ograničeno od 19 h do 5h.

Podujevo, opština udaljena oko 30 kilometara od Prištine, bez gradonačelnika je od početka februara, kada je tadašnji predsjednik opštine Agim (Veliu) Veljiu iz redova Demokratskog saveza Kosova podneo ostavku kako bi preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova u Vladi bivšeg premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

Kurti je potom sredinom marta smjenio Veljiua zbog izjava u kojima mu se suprostavio oko uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije. Veljiu je potom početkom juna ponovo imenovan na mjesto ministra MUP-a u Vladi Avdulaha (Avdullah) Hotija.

Sjeverna Mitrovica ostala je bez gradonačelnika nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamjenik premijera Kosova i ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Avdulaha Hotija.