Oko 1.100 radnika manje

Situacija sa pandemijom koronavirusa izazvala je probleme sa manjkom zaposlenih u Kosovskoj energetskoj korporaciji, jer je jedan broj radnika odsutan zbog infekcije, a drugi je otpušten zbog krize, prenosi Koha.

Prema podacima iz te kompanije, više od 170 radnika trenutno nije na radnom mjestu. Od tog broja 71 radnik je zaražen koronavirusom, 21 se nalazi u izolaciji, 80 zaposlenih je otpušteno.

"Imamo 1.100 radnika manje nego što nam je potrebno, na osnovu organizacione šeme iz 2016. godine. Imamo velike poteškoće. Radnici takođe moraju da rade prekovremeno, jer imamo velike nedostatke“, rekao je potpredsjednik novog Sindikata radnika KEK Nexhat Lumnica.

Prosječna starost radnika u ovom preduzeću je oko 55 godina, a u roku od četiri naredne godine očekuje se penzionisanje više od hiljadu radnika.

Međutim, u toj kompaniji kažu da, iako nedostaje zaposlenih, još uvijek nemaju podatke o tome koliko ih je potrebno.

"KEK ima nedostatak radnika u poređenju sa organizacionom šemom, ali ta organizaciona šema je iz 2013. godine, to je stara šema. KEK je ugovorio sardnju sa međunarodnom kompanijom koja vrši funkcionalni pregled cijele energetske korporacije Kosova. Na taj način doći će se  do tačnog broja potrebnih radnika u KEK“, izjavio je portparol KEK Skender Bucolli.

Prije oko dva mjeseca KEK je raspisao konkurs za 170 zaposlenih, ali je konkurs suspendovan na preporuku akcionara.

Kao što je najavila Kosovska energetska korporacija, očekuje se da će u budućnosti biti doneta odluka da li će taj konkurs biti nastavljen ili otkazan.

Prema trenutnoj šemi, postoji veći nedostatak radnika u odjeljenju za proizvodnju uglja, a procjenjuje se da ovdje ima oko 840 slobodnih radnih mjesta.

U odjeljenju "Kosovo B" ima oko 100 slobodnih radnih mjesta, a u odjeljenju "Kosovo A" preko 200 radnih mjesta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore