Pacijenti sami kupuju lijekove

Rođaci pacijenata smještenih na Infektivnoj klinici u Prištini, koji su željeli da ostanu anonimni, izjavili su da su samo za lijek "remdesivir“ potrošili oko 900 eura, piše Koha.

Kako se navodi, jedna ampula lijeka košta od 120 do 200 eura, a tablete oko 75 eura.

Prije nekoliko dana Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula je istragu, jer takva ampula na Kosovo ulazi preko carine po cijeni od 45 eura.

Pacijenti su takođe pokazali da svakodnevno moraju da kupe lijek „medakon“ koji u apotekama na Kosovu košta osam eura po ampuli. Takođe, analiza d-dimera, koja se neprestano zahtjeva od pacijenata zaraženih kovidom, ne radi se na UKCK, a u privatnim laboratorijama cijena je oko 20 eura.

Specijalisti za zarazne bolesti ove klinike rekli su da imaju većinu lijekova.

"Sa pozitivne liste lijekova mislim da imamo obezbjeđene lijekove, ali postoje lijekovi koje bi pacijenti, ako se ne nalaze na osnovnim listama, trebalo da kupuju“, rekao je Salih Ahmeti, infektolog.

Iste žalbe na nedostatak lijekova imaju i rođaci pacijenata koji se već liječe u ustanovi Sportske medicine i ističu da im loši ekonomski uslovi donose brojne poteškoće.

Rekli su i da su za razliku od drugih klinika uslovi u ovoj ustanovi bolji.

U odgovoru iz Kliničkog centra kažu da su sve klinike snabdjeli lijekovima koji se koriste za liječenje virusa. Iz ove institucije kažu da za  lijekove "remdesivir“ i "favipiravir“ postupke nabavki vodi Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Armend Zemaj obećao je da će pacijentima "remdesivir" biti obezbjeđen besplatno, uprkos činjenici da je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila da ga ne koriste.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore