Lider potreban Kosovu

Samo Alijansa za budućnost Kosova smatra da bi Ramush Haradinaj trebalo da postane predsjednik Kosova, a potpredsjednik ove partije Ahmet Isufi rekao je da je Haradinaj lider koji je potreban Kosovu nakon sprečavanje podjele teritorije, piše Lajmi.

Ovaj medij navodi da je Ahmet Isufi, potpredsjednik AAK, izabrao 28. novembar da navede svoje argumente zašto Ramush Haradinaj treba da zauzme upražnjeno mjesto predsjednika, nakon podnošenja ostavke Hashima Thaçija.

Inače, Ramush Haradinaj se kandidovao za predsjednika i prije nego što je potvrđena optužnica protiv Hashima Thaçija.

PDK, LDK i Samoopredjeljenje usprotivili su se prijedlogu AAK.

U ovoj situaciji, Ahmet Isufi kaže da Haradinaj ne teži poziciji za sebe već da pomogne državi.

"Ramush Haradinaj je najpogodniji za ovu funkciju u ovoj složenoj i delikatnoj situaciji. Ovo nije samo u službi jedne grupacije, već je to služenje otadžbine na vrlo visokoj odgovornosti. Jedinstvo će stvoriti čovjek koji može da pruži više od sebe, a ne zanima ga samo funkcija, jer vidjeli smo da je Ramush Haradinaj pokazao da je istinski i neophodan za određene trenutke“, dodao je Isufi.

Premijer Avdullah Hoti, rekao je da ako ne bude dogovora oko predsjednika onda su jedina opcija izbori. Isa Mustafa najavio je za sljedeću nedjelju okrugli sto političkih partija na kojem će se razgovarati o novom imenu šefa države.

Samoopredjejnje je zahtjevalo prvo nove izbore, a zatim izbor predsjednika.

Enver Hoxhaj iz PDK rekao je da njegova stranka neće dati glasove ni za jednog drugog kandidata za predsjednika, osim za svog kandidata.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi