Lakovjerni

Bezbjednosni organi u Njemačkoj koje je predvodila policija u Trieru, zajedno sa Policijom Kosova uspjeli su da razotrkiju kriminalnu grupu koja je djelovala sa Kosova i zarađivala milione eura tako što je lagala penzionere uz obećanja da će dobiti na lutriji.

Prema navodima policije u Anbahu prevaranti su govorili na čistom njemačkom, ali su bili sa Kosova i Albanije. Suđenje ovim osobama će se vjerovatno održati na Kosovu. Cilj je zaplijeniti primljeni novac i obeštetiti žrtve, ali prema navodima policije, to nije lako.

Prema navodima njemačke novinske agencije DPA od 27. novembra, policija je saopštila da je policijska akcija sprovedena sredinom novembra.

Na Kosovu je uhapšeno devet osumnjičenih, uključujući "vođu bande", zaplijenjeni su materijalni dokazi kao i imovina, saopštila je policija Triera.

Članovi bande iz Call centra sa Kosova godinama su pozivali uglavnom starije i usamljene ljude, piše novinska agencija AFP pozivajući se na navode policije.

Obećavali su im da će dobiti na lutriji nekoliko stotina hiljada eura. Međutim, da bi osigurali novac zarađen u navodnoj lutriji, kriminalci su, prema policiji, zahtjevali plaćanje troškova kao što su prevoz, osiguranje…

Prema navodima policije, žrtve su, osim materijalnog gubitka, usled prevare, često ostajale i sa psihološkim problemima.