Rezervne klinike

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da trenutno u bolnicama ima dovoljno kreveta za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, prenosi Reporteri.

On je podsjetio, da je proširenje kapaciteta posao kojim se bavi klinička služba Kosova, i dodao da su bolnice dovoljno snabdjevene lijekovima iz raznih donacija.

"Ministarstvo zdravlja je u tom pogledu vodilo računa o povećanju kapaciteta putem kupovine i donacija. Primarno je obezbjeđivanje kreveta. Trenutno imamo dovoljno kreveta i postoje rezervne klinike koje držimo u slučaju povećanja broja oboljelih“, rekao je Zemaj.

On je naveo da se sada prešlo na drugi nivo upravljanja situacijom, a zapošljavanje novih ljekara i medicinskog je doprinjelo boljoj organizaciji i upravljanju situacijom.

"Povećanje broja testova omogućilo Nacionalnom institutu za javno zdravlje da identifikuje žarišta“, naglasio je Zemaj.

Prema njegovim riječima, postoje testovi za upotrebu brzog antigena, a mogućnost njihove upotrebe videće se prema potrebama građana.

"Dobra stvar u ovome je što opštine mogu započeti ovo testiranje, imaju kapacitete za to i mogu započeti brzo testiranje“, naveo je Zemaj.

Prioritet je, kako ističe, bio obezbjediti ili zadržati sve mlade ljude na Kosovu. Posljednjih godina mnogi ljekari su napustili Kosovo jer im nije pružena mogućnost ni specijalizacije, ni osnovnih studija, niti profesionalnog napredovanja.

Zemaj je rekao da su počeli sa zapošljavanjem otvaranjem konkursa za zapošljavanje svih nezaposlenih specijalista.

Zemaj je rekao da treba osigurati pokrivanje troškova kako bi se što prije započelo sa izgradnjom kovid bolnice.

"Kada se ispune uslovi koji se odnose na infrastrukturu sa važećim zakonima, to će biti realizovano. Naša orijentacija je da započnemo što prije. Trebalo bi osigurati troškova i vrlo brzo vjerujem da ćemo početi i sa ovim procesom“, rekao je Zemaj.

Ministar zdravlja je rekao da je zakonska obaveza da se vakcina obezbjedi i da bude besplatna.

"Imamo zakonsku obavezu da vakcinu omogućimo da bude besplatna. Mora da se obezbjedi značajan dio državnog budžeta. Premijer Hoti nastoji da nam pomogne u ovom procesu u komunikaciji sa zemljama EU, ali takođe imamo i internu aktivnost koju treba da razvijemo kao ministar zdravlja ili sa SZO i sa ostalim partnerima za vakcinu. Deo od 20 odsto obezbjeđuje se besplatno, a ostatak se mora kupiti novcem iz budžeta", izjavio je Zemaj.