Protivuriječi odluci Vlade Kosova

Ujedinjeni sindikat obrazovanja i nauke izazvao je premijera Avdullaha Hotija, određujući ponedjeljak kao slobodan dan.

Putem izjave za medije rečeno je da bi odluku vlade u ponedjeljak da radi u ime solidarnosti sa zdravstvenim radnicima trebalo iskoristiti za neko drugo vrijeme i za bilo koji drugi praznik.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja i nauke zatražio je od premijera Avdullaha Hotija, da ponedjeljak 30. novembar odredi kao slobodan dan.

U saopštenju Unije se navodi da je odluka vlade ispravna da 30.novembar bude radni dan zbog solidarnosti sa svim zaposlenim u zdravstvenom sistemu i drugim institucijama za koje nema predaha, ali istovremeno apeluju da se ipak omogući mali odmor za zaposlene u prosveti.

“Podsjećamo da smo uvijek bili solidarni sa zdravstvenim radnicima i policijom, održavajući nastavni proces u izuzetno teškim uslovima i suočavajući se sa kovidom skromnim zaštitnim mjerama. Prosvjetni radnici i studenti zaslužuju i trebalo bi da se odmaraju u ponedjeljak da osjete prazničnu atmosferu i podignu sjećanje na heroje i mučenike nacije, koji su Kosovu doneli slobodu”, kaže se u saopštenju.

Inače, premijer Hoti juče je najavio da će ponedjeljak biti redovan radni dan.

“U svim javnim institucijama, u obrazovnim institucijama na svim nivoima, radićemo redovno, u skladu sa antikovid mjerama koje je preduzela Vlada. Ova odluka dolazi u znak solidarnosti sa svima onima koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije, prije svega zdravstvenim radnicima, pomoćnim osobljem u zdravstvenim ustanovama, policijom i inspektorima, koji rade bez dana odmora", objasnio je Hoti.