Lider LDK

Lider Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa izjavio je da uslovljavanja ostalih političkih stranaka, prije bilo kakvog zajedničkog sastanka, smanjuju mogućnost dogovora za tu funkciju, prenosi Koha.

"Smatram da prvo moramo da organizujemo zajednički sastanak svih parlamentarnih stranka sa voljom da pronađemo rješenje. Bez postavljanja preduslova. Jer, uslovljavanje smanjuje mogućnost dogovora o izboru predsjednika. Mi kao LDK nećemo postavljati uslove", istakao je Mustafa.

Lider LDK je dodao da je uvjeren da je sada lakše postići dogovor nego poslije eventualnih izbora, jer ni tada neće imati jaku većinu u Skupštini Kosova.

"Izbori uvijek ostaju otvorena opcija kada nedostaje volje za rješenjem", rekao je Mustafa.

Do sada su pretenzije za mjesto predsjednika otvoreno izrazile Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i Demokratska partija Kosova (PDK).

Iako je AAK odbila da komentariše ovo pitanje, iz PDK poručuju da neće glasati za kandidate drugih stranaka.

"Naš glas je uslovljen da prijedlog bude podnet od strane PDK. Da li će predloženi kandidat biti iz rukovodstva ili član PDK ili osoba bliska PDK-u, ovo je druga tema o kojoj još uvijek nismo razgovarali u organima stranke", naveo je portparol PDPK Avni Bytyqi.

Politički analitičar Shkelzen Maliqi, za zahtjeve političkih subjekata za predsjednika, kaže da su postavljeni zbog prestiža tog položaja, a ne zbog značaja u funkcionisanju.

"Mjesto predsjednika postalo je reprezentativno i ovi političari žele slavu i određenu funkciju zbog historijske važnosti, možda je to glavni razlog što traže ovu funkciju u odnosu na druge funkcije na kojima ima više posla", ocjenio je Maliqi.

U prvim nedjeljama decembra najavljeno je da će biti održan sastanak lidera političkih stranaka kako bi se razgovaralo o razvoju događaja na Kosovu, nakon potvrde optužnica od strane Specijalnog suda i ostavke Hashima Thaçija.

Do sada je samo Pokret Samoopredjeljenje odbio da učestvuje na ovom sastanku, podsjeća Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore