Nacionalni praznik Albanije

Na Kosovu se danas obilježava nacionalni praznik Albanije – Dan zastave. Uz najavljene aktivnosti vladinih zvaničnika, ovaj dan obilježavaju i opštine pojedinačno.

Danom zastave obilježava se proglašenje nezavisnosti Albanije 28. novembra 1912. godine. Uz ovo, na Kosovu se danas obeležava i rođendan Adema Jasharija zbog čega je u njegovom memorijalu u Prekazu predviđeno više aktivnosti, uključujući i jutrošnju posjetu premijera Avdulaha Hotija, tokom koje su paraglajederi nadletali ovaj memorijal.

Dan Albanije ranijih godina proglašavan je praznikom i neradnim danom na Kosovu. Ove godine, kako je potvrdio Hoti, ponedjeljak, 30. novembar, ipak neće biti neradan dan. Navodi da je takva odluka doneta iz solidarnosti sa onima koji se mjesecima bore protiv pandemije bez slobodnog dana.

Prošle godine, sve proslave u vezi sa Danom zastave Albanije, kako na Kosovu tako i u Albaniji, bile su otkazane zbog razornog zemljotresa koji je pogodio Drač i gradove u okolini.

Ove godine takođe nema najavljenih proslava, a na snazi je zabrana okupljanja više od 5 osoba na javnom mjestu.

Ipak, pojedine opštine – Skenderaj, Dečani, Prizren i Gnjilane – takođe su najavile aktivnosti kojima će obeležiti ovaj dan.

Sve najavljene aktivnosti premijera, Ministarstva kulture, omladne i sporta, ali i lokalnih samouprava sastoje se iz polaganja venaca na više različitih spomenika, uglavnom posvećenih pripadnicima OVK.

Sinoć je i na zgradu Ministarstva spoljnih poslova bila projektovana zastava Albanije, čime se na Twitteru pohvalila čelnica ovog ministarstva, Meliza Haradinaj Stubla.

Stubla je jutros, u novoj poruci na istoj društvenoj mreži navela i da se Kosovo i Albanija zajedno kreću ka evroatlantskoj porodici.

Ona će danas prisustvovati predstavljanju novog spomenika Skenderbegu u Prizrenu.

Zastava Albanije postavljena je juče i ispred kosovskog Predsjedništva koje sada predvodi Vjosa Osmani. Ona se ovih dana obraća smao putem video linkova i objava jer se nalazi u kućnoj izolaciji zbog zaraze koronavirusom. Objavom na Facebooku je juče i čestitala svima Dan zastave.