Dokumenat Specijalnog suda

Dvije nedjelje prije nego što ga je Specijalni sud uhapsio i poslao u Hag na suđenje, predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli rekao je da će se dobrovoljno predati i da ne bi trebalo da bude naloga za hapšenje, ako njegova optužnica bude potvrđena, prenosi Koha.

Prema dokumentu koji je Specijalni sud objavio u vezi sa nalozima za hapšenje, Veselijev branilac Ben Emmerson zatražio je od tužilaštva da se, ukoliko optužnica protiv Veselija bude potvrđena, uopšte ne izdaje nalog za hapšenje, jer će se njegov klijent dobrovoljno predati.

Emmersonovo pismo je dostavljeno 21. oktobra, pet dana prije potvrđivanja optužnice i dvije nedjelje prije nego što su Veseli i drugi poslati u Hag.

U pismu advokata se navodi i da ne postoje dokazi koji mogu opravdati stav da će Veseli pobjeći ili da će uticati na svjedoke.

Emmerson je, takođe naveo, i da  je Veseli poznata javna ličnost koja živi sa porodicom u Prištini i zauzima nekoliko javnih političkih funkcija, koje eliminišu svaki rizik od bjekstva.

Veseli je zajedno sa HashimomThaçijem i Rexhepom Selimijem poslat u Hag 5. novembra. Dan ranije sud u Hagu uhapsio je i Jakupa Krasniqija. Optuženi su za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore