Spuštanje tenzija

Srbija i Kosovo su prošle sedmie postigle “džentlmenski sporazum” o privremenoj suspenziji posjeta zvaničnika, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Peter Stano, portaprol Evropske unije (EU) nadležan za spoljnu politiku i bezbjednost.

"Ne komentarišemo diplomatske/džentlmenske dogovore ili saglasnost koje EU postiže sa partnerima ili koje postoje među njima. Ali u ovom konkretnom slučaju mogu da potvrdim - ne ulazeći u detalje - da smo postigli razumevanje između Kosova i Srbije u vezi sa međusobnim posetama“, rekao je Stano.

Prema nezvaničnim izvorima u Briselu, ovaj sporazum je postignut prošlog petka (20. novembra), i imao je za cilj spuštanje tenzija, nastalih zbog otkrivanja novih lokacija masovnih grobnica.

Međutim, evropski zvaničnici ocenjuju da je ministarka inostranih poslova Kosova Meliza Haradinaj prekršila dogovor, izjavivši dan nakon postizanja sporazuma da je ona zabranila ulazak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Kosovo.

“Kosovska ministarka (Meliza Haradinaj) je prekršila poverljivost ovog sporazuma u roku od nekoliko sati, i to je razlog zašto je EU izašla u javnost, i potvrdila postojanje dogovora oko kojeg nije trebalo da se govori u javnosti”, rekao je za RSE jedan EU zvaničnik pod uslovima anonimnosti.

Saznaje se da je dogovor postignut posredstvom specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka i predviđao je da se strane uzdrže od zahteva za posete bilo Srbiji ili Kosovu.

Kako nam je objašnjeno u sedištu EU, inicijativa za ovaj sporazum je pokrenuta usled “iznenadnog naleta zahteva” koji su podneti za posete Kosovu odnosno Srbiji a koji su se desili u trenutku kada je počelo otkopavanje na lokaciji gde se sumnja da postoji masovna grobnica kosovskih Albanaca ubijenih u toku rata.

Logika ove evropske inicijative, kako je objašnjeno za RSE u Briselu, jeste da bi ovakve posete izazvale tenzije i emocije.

Prema našim izvorima, radilo se o tri zahteva iz Srbije za posetu Kosovu, uključujući i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, i jedan zahtev iz Kosova za posetu Srbiji.

Naši izvori su potvrdili da se i srpska strana složila da “u tišini” povuče zahtev za posetu a da se zauzvrat EU ne oglašava ovo ovoga.

Inače, portaprol EU Peter Stano je poručio da se od svih strana očekuje da se poštuju i primenjuju svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga, uključujući slobodu kretanja i službene posete.

“Strane su se složile oko jasnih modaliteta za rukovanje i obavljanje službenih poseta i ovaj sporazum ne bi trebalo politizovati”, poručio je Stano dodajući da se sva neslaganja trebaju i rešiti u okviru dijaloga.

Stano je odbio da komentariše izjave šefice kosovske diplomatije ocenivši da EU ne komentariše izjave pojedinih političara ili zvaničnika u regionu, ali upozorava da je EU oduvek pozivala sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i ostatku regiona da se uključe u akcije i deklaracije koje stvaraju i promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a ne da deluju suprotno.