Historičar i publicista

Historičar i publicista Jusuf Buxhovi smatra da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije važnija od međusobnog priznanja, na čemu inače insistira premijer Kosova Avdullah Hoti, i dodaje da nema ništa protiv formiranja Zajednice srpskih opština, uz napomenu da bi ona trebalo da bude formirana u skladu sa Ustavom Kosova.

Buxhovi u izjavi za Kosovo Online ukazuje da se razgovori u Briselu vode još od 2011. godine, ali da ne vidi političku volju dvije strane za rješavanje problema. Prema njemu, najvažnije je da strane postignu normalizaciju odnosa, odnosno da se riješe sva otvorena pitanja "bez velikih ciljeva i ultimatuma".

"Kosovo i svi koji ovdje žive treba da imaju perspektivu, a mi je nemamo, ni ovdje, ni u Srbiji, ni u regionu. Nisam naklonjen tim političkim frazama da se stvore uslovi za automatsko priznavanje, ali sam pristalica normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Miješanje međunarodne zajednice i njihovih interesa daju drugu dimenziju ovoj problematici", kaže Buxhovi.

On podvlači da je nezavisno Kosovo realnost koju svi treba da prihvate, pogotovo Srbija koja je, kako kaže, jedna od zemalja lidera u regionu. Međutim, napominje da Srbija ne treba da politizuje sve što se tiče Srba na Kosovu.

"Od politike običan čovjek nema nikakvu korist, ima samo štetu, a nama treba saradnja kulturna, pogotovo privredna i svi drugi oblici saradnje", ističe Buxhovi i dodaje da sve zemlje u regionu moraju da prihvate vrijednosti Evropske Unije, kako bi jednog dana i same postale zemlje članice.

Ukazuje i da su nedavno nastali dodatni problemi kada je u pitanju normalizacija odnosa Kosova i Srbije, jer "zvanični Beograd pokušava da manipuliše Ustavom Kosova oko formiranja Zajednice srpskih opština". On objašnjava da Ustav Kosova, koji je napisan prema Ahtisaarjevom planu, vrlo jasno definiše statut Zajednice srpskih opština.

Buxhovi ističe da je Kosovo od samog početka trebalo da insistira na formiranju Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova, ali dodaje da još uvijek nije kasno da se to pitanje riješi.

"Tu dolazi u obzir samo koncepcija Ustava Kosova, da bude jedna zajednica koja neće imati izvršna ovlašćenja, nego jedna zajednica koja bi pomogla Srbima na Kosovu da budu dio institucija i života Kosova" zaključuje Buxhovi.

Izvor: Kosovo Online