Nema dileme

Publicista Veton Surroi kaže da se više ne diskutuje o tome da li će biti izbora na Kosovu, već kada će se u naredna tri meseca održati, prenosi Klan Kosova.

Iako je u javnosti stvoren utisak da će u slučaju održavanja izbora pobednik biti Samoopredeljenje u koaliciji sa nekom drugom partijom, Surroi kaže da nije siguran kako će izbori proći.

"Jedan od razloga neodlaska na izbore na Kosovu posle rata je bio taj da iako glasamo biće isto. To je napad na izbore i demokratiju. Prošli smo kritičnu fazu sa kovidom i to može proizvesti glasače za i protiv partija. Videćemo šta će doneti izbori“, rekao je on.

Govoreći o neusvajanju Nacrta zakona o ekonomskom oporavku, Suroi kaže da vlada treba da pronađe zajedničko rešenje sa opozicijom, jer joj nedostaje prosta većina.

"Ako opozicija ne glasa za zakon, treba sesti i razgovarati o tome gde treba da se interveniše ili pre nacrta zakona opoziciju treba pitati da li planira da ga podrži“, naveo je Surroi.

Surroi je u Rubikonu na Klanu Kosova kritikovao investicije za autoput Dukagjini dok je Kosovo u velikoj ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom.

"U vreme dramatičnog ekonomskog pada i političke krize u budžetu autoputa Dukagjini potrošeno je 250 miliona eura za kupovinu zemljišta. To se događa u vreme kada se od građana traži da povuku 15 eura od osiguranja“, istakao je Surroi.

Ta vladina investicija nije jedina koju je Surroi kritikovao. On kaže da tačke zbog kojih je Hotijeva vlad došla na vlast nisu realizovane, uključujući i oporavak ekonomije nakon pandemije.