Cijena od 150 do 200 eura

Burim Gashi, 41-godišnjak, primljen je u nedjelju na Infektivnu kliniku u Prištini, nakon što se njegovo stanje pogoršalo od koronavirusa. Liječnici su mu odmah rekli da treba uzimati lijek Remdesivir. Univerzitetsko klinički centar Kosova još uvijek nije uspio da obezbjedi ovaj lijek koji se koristi za liječenje COVID-19, a na tržištu se može kupiti po cijeni od 150 do 200 eura.

Gashijeva supruga, Jehona Zhitia, kaže za Radio Slobodna Evropa da je bila prisiljena "pazariti" kako bi osigurala lijek.

"Uz preporuku ljekara, rečeno je da (Burim) odmah uzima već pominjani lijek Remdesivir. Snabdjevanje ovim lijekom je teško u današnje vrijeme na Kosovu. Na tržištu se može naći po različitim cijenama. Ovaj se lijek prodaje i kupuje u raznim oblicima, pored apoteka, u određenim trenucima neki su ga ljudi donijeli u dvorište klinike", rekla je Jehona Zhitia.

"Morala sam ići i pazariti ovaj like. Cijena ovog lijeka kreće se od 50 do 220 eura (ovisno o proizvođaču)", rekla je Zhitia.

Zhitia takođe dodaje da na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Kosova nedostaje i osnovnih lijekova.

Zemaj: Očekuje se da osiguramo Remdesivir za 200 pacijenata


S druge strane, Ministarstvo zdravlja (MZ) je u završnoj proceduri nabavke u vezi sa isporukom lijeka Remdesivir, koji se koristi za liječenje COVID-19, izazvanog novim koronavirusom.

Ali, iz Ministarstva zdravlja kažu da će ovaj lijek osigurati samo za 200 pacijenata.

"Planiranje se vršilo na vrijeme, možda kada je u septembru, oktobru bilo manjeg broja pacijenata hospitalizovanih u našim klinikama", rekao je za Radio Slobodna Evropa ministar zdravlja u Vladi Kosova Armend Zemaj.

Remdesivir pripada klasi lijekova poznatih kao "zamjena nukleozida", koji se široko koriste u liječenju karcinoma, virusa i raznih infekcija.

Američka uprava za hranu i lijekove u maju je odobrila Remdesivir kao lijek koji se može koristiti za liječenje novog koronavirusa.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da ovaj lijek ima malo ili nimalo rezultata u borbi protiv COVID-19.

Liječenje od COVID-19 na Kosovu, gdje je prosječna plata oko 500 eura, a stopa nezaposlenosti oko 30 odsto, košta stotine eura. Antibiotici, paracetamol, razni vitamini, fraksiparin, albumin neki su od lijekova koje pacijenti sa COVID-19 koriste.

Ministar Armend Zemaj kaže da Ministarstvo radi na tome da građanima pomogne onoliko koliko mogu financirati kupovinu lijekova, koji nisu na osnovnoj listi za liječenje koronavirusa.

 "Ono što treba naglasiti je da su to lijekovi (Remdesivir i Favirin) koji nisu na osnovnoj listi, ali ipak mislimo i vjerujemo da bismo trebali pomoći pacijentima i građanima, jer uzimanje ovog lijeka košta. U određenim slučajevima to preferiraju ili predlažu kliničari", rekao je ministar Zemaj.

Odbor za zdravstvo i socijalnu zaštitu Skupštine Kosova nadgleda rad javnih zdravstvenih ustanova kako bi utvrdio da li postoji adekvatan i dovoljan tretman za građane. Predsjedavajuća ove komisije Albena Reshitaj rekla je za Radio Slobodna Evropa da bi država trebala osigurati sve lijekove za liječenje pacijenata sa koronavirusom.

"Država bi trebala osigurati da svi pacijenti dobiju ovu terapiju, jer se prema analizi terapija za pacijente koji imaju ozbiljne simptome sa COVID-19 kreće od 2.000 do 3.000 eura po pojedincu. Stoga je vrlo teško da pacijenti mogu priuštiti da to sami plaćaju. Upravo je po ovom pitanju institucionalna odgovornost države pružanje terapije pacijentima u nevolji", rekla je Reshitaj.

Od 13. marta, kada su prvi slučajevi koronavirusa registrovani na Kosovu, zdravstvene vlasti prijavile su 35.549 osoba pogođenih COVID-19, koji je uzrokovan koronavirusom.

Od toga je 939 pacijenata umrlo.