Specijalni sud

Ovlašteni advokat Specijalnog suda Taulant Hodaj ispričao je o suđenju u Hagu na kojem se sudi bivšim čelnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

On je u emisiji "Imazh" na RTK rekao da prosječna parnica protiv njih može potrajati i do 10 godina, dok je prosjek postupaka na ovom nivou 5 godina.

"Ako uzmemo u obzir prošle Tribunale, prosječno suđenje trajat će 5 godina, dok za bivše vođe OVK Thaçija, Veselija, Selimija i Krasniqija suđenje može trajati i do 10 godina, jer je to vrlo ozbiljan slučaj", rekao je Hodaj.

Prošlo je oko dva mjeseca od prvog hapšenja Specijalnog suda Kosova u Hagu, komandant "Cali" - Salih Mustafa.

Pritvor mu je produžen za još mjesec dana, dok Specijalni sud u septembru sljedeće godine ne može suditi bivšim pripadnicima OVK.

Pravni zastupnici optuženih usprotivili su se ovomm datumu, rekavši da im treba više vremena da nastave sa suđenjem.

Za bivšeg predsjednika Thaçija, glavni tužilac Haškog specijalnog tužilaštva Jack Smith, u svom pismu pretpretresnom sudiji Nicoli Guillou, pismu koje je objavljeno i na službenim web stranicama Specijalnog suda, kazao je da mu može biti izrečen doživotni zatvor.

Smith je u početku izrazio strah da bi bivši predsjednik Kosova mogao pobjeći nakon što je nepotvrđena optužnica objavljena u javnosti. Prema njegovim riječima, tako nešto bi podstaklo Thaçija da ode.

Smith je takođe u svom pismu tvrdio da bi Thaçi mogao počiniti druge zločine i ometati posebne postupke.

"Dok su objavljeni određeni i opšti podaci u vezi s podnesenom i nepotvrđenom optužnicom, drastično će se povećati podsticaj gospodina Thaçija da pobjegne, ometa postupak i počini dalja krivična djela, čim bude obaviješten o potvrđenoj optužnici i detaljima potvrđenih optužbi, koje bi mogle dovesti do doživotnog zatvora", navodi se u dokumentu koji je Jack Smith poslao pretpretresnom sudiji.