Često korišćena metoda

Pokret Samoopredjeljenje često je koristio suzavac u skupštini kako bi sprečio donošenje nekih odluka, a da li će to učiniti kako bi sprečio učešće potpredsjednika vlade Dritona Selmanaja na sjednici parlamenta, ostaje da se vidi, prenosi Reporteri.

Pojedini poslanici Samoopredjeljenja najavljivali su da neće dozvoliti ulazak Selmanaja na sjednicu parlamenta, ali nisu razjasnili koje će mjere koristiti kako bi to postigli.

Razlog za ovakav stav te stranke je nadavni sukob potpresjednika vlade u Skupštini sa poslanicom Samoopredjeljenja Sarandom Bogujevci, tokom rasprave o pitanju nestalih.

Rasprava o ovoj temi izazvala je žustru polemiku, haos u parlamentu, a došlo je i do fizičkog sukoba, nakon čega je sjednica prekinuta.

Međutim, kako podsjeća Reporteri, cijela diskusija na ovu temu nije završena unutar skupštinske sale.

Selmanaj je u emisiji Presing na T7, govoreći o nestalima, izjavio je da ove teme ne treba politizovati.

Poslije ove izjave, tenzije su se povećavale, pa su Samoopredjeljenje i neke organizacije civilnog društva zahtjevale smjenu potpresjednika vlade.

Poslanik Samoopredjeljenja Liburn Aliu zatražio je da Selmanaj bude smenjen.

"Svjedoci ste reakcija građana koji su s pravom uvređeni i povređeni tim stavovima upravo kada se pregovori sa Vučićevom Srbijom nastavljaju. Svaki dan koji prođe bez preduzimanja mjera za uklanjanje Dritona Selmanaja sa mjesta zamjenika premijera predstavlja uvredu za žrtve srpskih zločina na Kosovu. U znak solidarnosti sa dubokim ogorčenjem građana i porodica žrtava, očekujemo da ga smjene što je prije moguće", rekao je juče Aliu.

Budući da vlada nije odgovorila na taj zahtjev drugi poslanik Samoopredjeljenja Dimal Basha neće dozvoliti Selmanaju da uđe u skupštinsku salu.

"Kao parlamentarna grupa odlučili smo da odbijemo da dozvolimo nastavak bilo koje plenarne sjednice na kojoj je Driton Selmanaj. Za nas ovaj čovjek nije prihvatljiv u Skupštini. Pitanje nestalih nije pitanje određenog političkog entiteta ili pojedinca, već je problem i bol koji pogađa sve građane Kosova", rekao je on.

Aliu i Basha nisu razjasnili koje mjere će preduzeti da spriječe Seljmanaja da uđe u Skupštinu Kosova.

I drugi poslanici ove stranke su u javnim nastupima navodili da će koristiti sva sredstva kako Selmanaj ne bi učestvovao u zasjedanju parlamenta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri