Slike ubijene djece tokom rata na Kosovu - Fotografija: Fatos Bytyçi (RFE/RL)

Okružen visokim zgradama komunističke arhitekture, u podrumu jedne bibiloteke u Prištini, nalazi se izložba o ubijenoj ili nestaloj djeci tokom rata na Kosovu.

Sveske, knjige, igračke, garderoba i fotografije djece čije je detinjstvo prekinuo rat, pažljivo su predstavljene posjetiocima.


Fotografije ubijene djece

Na ulazu u prostoriju gdje je izložba, nalazi se zid sa imenima 1.024 djece ubijene tokom rata na Kosovu 1998-99. Ispred pojedinih imena je narandžasti krug, koji govori da se ta djeca i dalje vode kao nestala, njih je 109.

Od 1.133 imena djece, 100 su iz redova manjinskih zajednica – srpske, bošnjačke, romske, aškalijske, egipćanske i drugih.


Imena ubijene djece tokom rata na Kosovu

Izložba se zove „Bilo jednom, ne ponovilo se“, i otvorio ju je Fond za humanitarno pravo na Kosovu u biblioteci „Hivzi Sylejmani“ u naselju Dardanija u Prištini.

Zbog pandemije korona virusa, izložba je zatvorena, ali se može pogledati virtuelno, na ovom linku.

Zahtjev o pretvaranju izložbe u muzej


Sveske i knjige ubijene djece tokom rata na Kosovu

Fond je uradio memorijal u dogovoru sa roditeljima i porodicama koje su donele ove stvari.

Dea Dedi, menadžerka Centra za dokumentaciju na Kosovu, kaže da je izložba trebalo da se otvori i u Srbiji u junu ove godine, ali su se planovi promenili zbog pandemije. Planovi Fonda su da se ova izložbi pretvori u muzej.

„Lobiramo kako bi državne institucije ovu izložbu pretvorile u stalni muzej. To ne zavisi od nas, ali se trudimo da je predamo državi, i da je država štiti“, izjavila je ona za RSE.


Dio izložbe “Bilo jednom, ne ponovilo se“

Izložba je otvorena sredinom 2019. kako bi obeležila 20. godišnjicu okončanja rata na Kosovu, tokom kojeg je ubijeno 13.535 osoba, od kojih su velika većina bile albanske nacionalnosti. Preko 1.600 ljudi se i dalje vode kao nestali.

„Vidjeli smo da i 20 godina od okončanja rata, na ovu kategoriju – ubijenu djecu – a koja je veoma osjetljiva, veoma se malo obraćala pažnja, i od strane institucija ali i od pojedinačnih inicijativa. Broj ubijene djece je 10 odsto od cjelokupnog broja ratnih žrtava“, kaže Dedi.


Crtež jednog djeteta ubijenog tokom rata

Adrijani je bilo samo šest mjeseci kada je u šumu pobjegla od rata. Od bombardovanja srpskih snaga na šumu gdje se nalazila, Adrijana je poginula.


Adrijanina haljinica, beba od šest meseci, koja je ubijena tokom rata

Haljinicu joj je poklonila tetka.


Arbrijevi klikeri, imao je sedam godina i šest mjeseci, kada je ubijen tokom rata

Arbriju je bilo sedam i po godina, i tokom rata je utočište našao kod porodice Bogujevci u Podujevu. Četiri dana nakon NATO bombardovanja, članovi porodice su izvedeni iz kuće i odvedeni u drugu kuću. Na tom mjestu, srpske snage su ubile 14 osoba, uključujući i Arbrija sa njegovom mamom, bratom Albionom i dvije sestre, Mimozu i Dafinu. Zajedno sa njima ubijeno je još troje djece porodice Bogujevci.

Na dan ubistva, u Arbrijevom džepu bili su klikeri sa kojima je igrao sa ostalom djecom. Klikere mu je kupio otac, koji ih je nekoliko mjeseci kasnije našao po dvorištu gdje su izvršena ubistva.


Cipele dvogodišnjeg Redona, ubijenog tokom rata

Redon, koji još uvijek nije bio napunio dvije godine, dobio je ove cipele na poklon. Dva dana nakon početka NATO bombardovanja, Redon se zajedno sa sestrama, Herolindom i Majlintom, te bratom Altinom, majkom i ostalim članovima porodice, smjestio u jednoj piceriji u Suvoj Reci. Lokal je napadnut od strane srpskih snage i na tom mjestu ubijeno je 45 osoba. Među njima su bili Redon, njegov brat i sestre. Ubijeno je ukupno 16 djece porodice Berisha.

Svakog dana se, u oružanim sukobima širom svijeta, ubije ili rano jedno odjeljenje


Fotografija djece koja se greju u šumi nakon što su pobjegli iz svojih kuća

Ubistva djece u ratnim zonama i dan danas se nastavljaju širom svijeta.

Na osnovu podataka organizacije koja se bavi zaštitom dječjih prava, "Save the Children", tokom posljednje decenije, svakog dana je ubijeno ili ranjeno 25 djece u različitim konfliktima.

Djeca su ubijena ili ranjena usljed vazdušnih napada, granatiranja, nagaznih mina i drugih eksplozivnih naprava koje su korišćene ili se još uvijek koriste u naseljenim mjestima.


Bilo jednom, ne ponovilo se

Najveći broj žrtava je iz Sirije, Avganistana, Iraka i Somalije.

Na osnovu izvještaja "Save the Children", oko 426 miliona djece živi na područjima oružanog sukoba širom svijeta.