Skupština Kosova

Nacrt Rezolucije Pokreta Samoopredjeljenje za nestale osobe nije usvojen zbog nedostatka kvoruma. Samo 31 poslanik iz stranke Albina Kurtija glasao je za, dok su ostale parlamentarne grupe bile uzdržane.

Predsjedavajuća Arberi Nagavci, je rekla da će se o ovoj tački glasati na nekoj od narednih sjednica.

„Utvrđeno je da je u glasanju učestvovao samo 31 poslanik, koji je glasao za. Stoga će se o ovoj tački glasati na nekoj drugoj sednici", rekla je ona.

Vršilac dužnosti šefa poslaničke grupe PS, Liburn Aliu, je sa govornice Skupštine zatražio smjenu zamenika premijera Dritona Selmanaja zbog njegovih izjava o nestalima.

Aliu je rekao da Selmanaj nije dobrodošao u Skupštinu.

„Svaki dan koji prođe bez dobijanja konkretnih propusnica za smjenu Dritona Selmanaja sa mjesta potpredsjednika vlade predstavlja povredu kao i uvredu za žrtve Srbije na Kosovu. Stoga, smatramo da nije dobrodošao i ovo je naša pozicija parlamentarne grupe. Očekujemo što je prije moguće da bude smjenjen sa zvanične funkcije koju obavlja. Još jednom se obraćamo poslaničkoj grupi LDK, ovdje se ne radi o LDK. Uvjereni smo da ste i vi ogorčeni izjavom gospodina Selmanaja i da je njegov odlazak nešto neophodno i normalno izvan svake razlike koju imamo. Uvjeren sam da je odlazak gospodina za dobrobit zemlje i da njegov boravak na položaju u kojem se nalazi nanosi štetu kosovskim institucijama. To nema nikakve veze sa PS ili bilo kojim pojedincem, niti sa našim odnosom kao opozicije i vlade. Ovakav stav je nerazuman i ne bi ga trebalo tolerisati u budućnosti. Ovo je naš stav, tražimo od Avdullaha Hotija da ga smjeni", rekao je.

Zboh nedostatka kvoruma nisu usvojeni ni Nacrt zakona o međunarodnom privatnom pravu, o ekonomskom i socijalnom savjetovanju i Inspekciji rada.

Nije bilo glasanja ni o Nacrtu zakona o elektronskoj identifikaciji i pouzdanim uslugama u elektronskim transakcijama i Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izborima.

Poslanici su na današnjem sastanku produžili za još tri mjeseca mandat Istražne komisije za hidroelektrane u procesu licenciranja, rada, nadzora i prijave za hidroelektrane na Kosovu.