Pandemija

Broj putnika koji su posjetili Kosovo smanjio se za 55 odsto, u poređenju sa podacima od prije godinu dana, piše Koha.

Od 1. januara do 31. oktobra ove godine na Kosovo su stigle 906.024 osobe, a tokom ovog perioda realizovano je ukupno 6.720 letova.

U istom periodu prošle godine, kada pandemija kovid-19 nije bila prisutna, Kosovo je posjetilo preko dva miliona ljudi. Do oktobra 2019. godine realizovano je ukupno 14.966 letova.

Gotovo 4 mjeseca su Kosovo, ali i druge zemlje EU uvele ograničenja i zatvorile granice a nakon ukidanja ovih mjera, broj Albanaca koji su posjetili Kosovo značajno se povećao.

Prema podacima aerodroma u Prištini, samo u oktobru je na Kosovo ušlo 77.772 građana iz različitih zemalja. Ukupno je 78.144 građana putovalo sa Kosova u ove zemlje.

Ovog mjeseca su obavljena 522 leta. Mnogi stanovnici Kosova koji žive u evropskim zemljama više od godinu dana nisu mogli da posjete svoje porodice i domove.

Zemlje koje Kosovo trenutno smatra za one sa visokim rizikom od zaraze virusom kovid-19 su: Njemačka, Danska, Kipar, Slovačka i Španija.

"Svi građani koji žive u tim zemljama da bi ušli na Kosovo moraju da imaju negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili moraju da ostanu 7 dana u samoizolaciji“, naveli su u Centaru za upravljanje granicom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore