Milioni eura

Bivši najviši lideri OVK, koji se suočavaju sa optužnicama za ratne zločine u Specijalizovanim vijećima u Hagu, mogli bi ostati bez punog pokrića troškova njihove odbrane, prenosi Gazeta Express.

Kako taj medij navodi, oni su angažovali poznate međunarodne advokate, čiji troškovi mogu premašiti naknade koje je utvrdilo Ministarstvo pravde Kosova.

Paralelno sa usvajanjem Zakona o specijalizovanim vijećima u avgustu 2015. godine, Skupština Kosova usvojila je i zakon po kojem svaki potencijalni okrivljeni u specijalizovanim većima ima pravo na novčanu pomoć i pokriće troškova odbrane.

"Sva optužena lica imaju pravo da zatraže pomoć u pokrivanju troškova odbrane i angažovanju nezavisnog branioca, sa iskustvom i kompetencijom, plaćenog iz kosovskog budžeta, od sredstava opredjeljenih za potrebe ovog zakona", kaže se između ostalog u tom zakonu.

Međutim, administrativno uputstvo MP-BR. 02/2020, od 24. jula 2020. godine, koju je potpisao ministar pravde Selim Selimi, predviđa da se finansijska naknada za advokate zasniva na naknadama utvrđenim od strane Advokatske komore Kosova; tarife za advokate u Holandiji; tarife država iz kojih dolazi branilac i tarife za pravnu zaštitu potencijalno optuženog lica u Specijalizovanim vijećima.

Izvršni direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj kaže da su zakonski propisi jasni.

Prema njegovim riječima, oni koji imaju međunarodno priznate advokate u Hagu moraće sami da plate dio budžeta.

"Odbrana međunarodnih advokata može biti vrlo, vrlo skupa, ali to ne znači da isti (optuženi) mogu tek tako dobiti najskuplje advokate da ih zastupaju. Oni to mogu da urade, ali od svojih sredstava", rekao je Miftaraj za Radio Slobodna Evropa.

Koliko košta odbrana?


Iznosi koje potražuju advokati ostaju povjerljivi, ali na osnovu prethodnog iskustva, radi se o milionima eura.

Michael O'Reilly bio je dio tima odbrane bivšeg premijera Kosova Ramusha Haradinaja tokom suđenja u Haškom tribunalu za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U članku za Irishtimes, O'Reilly je 23. maja 2015. godine napisao da je Haradinaj platio 11 miliona eura za svoju odbranu.

"Rekao sam mu da bi ga koštalo 5 miliona eura da ima odbranu koja mu je potrebna. U stvari, koštala je 11 miliona eura i sve su to bile donacije od naroda Kosova. Rekao sam mu da će mu suđenje trajati dvije godine, a zapravo trajalo je osam, od čega je bio četiri u zatvoru", napisao je O'Reilly.


Ko brani pripadnike OVK?


Bivši lideri OVK već su objavili svoje timove za odbranu, koji se sastoje od istaknutih imena.

Bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija braniće për Pierre-Richard Prosper, David Hooper i Dastid Pallaska,.

Bivši lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veseli izabrao je za advokata Britanca Bena Emmersona, koji je u Haškom tribunalu branio bivšeg premijera Ramusha Haradinaja. Drugi Britanac, Andrew Cayley takođe je u Veselijevom timu odbrane.

Bivši predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi angažovao je advokata iz Malezije Venkateswarija Alagendra.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Rexhep Selimi izabrao je za pravnog zastupnika Britanca David Younga.

Još jedan međunarodno poznati advokat, Holanđanin Julius Von Boné, braniće bivšeg pripadnika OVK Saliha Mustafu, koji je takođe optužen za ratne zločine.

Radio Slobodna Evropa zatražio je pojašnjenje od Ministarstva pravde o tome kako postupati u slučajevima kada optuženi potražuju veću finansijsku naknadu od one predviđenog tarifama, ali nije dobio nikakav odgovor.

Na osnovu administrativnog uputstva, ministarstvo će uspostaviti komisiju, koju će imenovati ministar pravde, a kojom će rukovoditi generalni sekretar ministarstva i koja će biti odgovorna za odobravanje ili odbijanje zahtjeva za finansiranje odbrane.

U Kosovskom pravnom institutu zahtevaju da Ministarstvo pravde bude transparentno u isplatama koje će vršiti advokatima odbrane.

"Transparentnost i odgovornost su ključni kako bi se obezbjedilo da svi optuženi dobiju sredstva za odbranu na pravedan, ravnopravan način, a ne kao što se do sada događalo, na selektivnoj osnovi", rekao je Ehat Miftaraj.

Prema njegovom mišljenju Vlada Kosova treba odmah da promjeni trenutnu taktiku, tako da bilo koja vrsta finansijske pomoći bude javna, kao i zahtjevi za finansijsku pomoć.

"Time bi se izbjegla mogućnost da određene osobe mogu biti privilegovane, a neke druge ne, kao što se do sada događalo", dodao je on.

Međutim, transparentnost koja se traži dovedena je u pitanje, jer je Ministarstvo pravde 16. novembra izmenilo administrativno uputstvo od 24. jula 2020. godine, kada je objavilo obrazac ugovora koji će biti potpisan sa advokatima braniocima. Njime se predviđa da će sporazumi ostati povjerljivi.

"Ministarstvo podrazumjeva da je ovaj sporazum, kao i svaka buduća komunikacija između advokata i klijenta ili između advokata i ministarstva, strogo povjerljiv."

Kako se podnosi zahtjev za finansiranje pravne zaštite?


Svi okrivljeni ili njihovi advokati moraju da popune formalnu prijavu za troškove pravne pomoći. Ovi troškovi mogu obuhvatati sve usluge koje obavlja tim odbrane, uključujući čak i troškove kancelarije i telefona, koji nisu bili predviđeni prvim administrativnim uputstvom, koje je bilo dozvoljeno u posljednjem uputstvu od 16. novembra.

Isti slučaj dalje obrađuje komisija imenovana za ovo pitanje.

Ali, pored pokrivanja troškova pravnog zastupanja, država će platiti i sve troškove posjeta rođaka optuženih lica od strane Specijalizovanih vijeća. Ovo je regulisano posebnim administrativnim uputstvom od 23. jula 2020. godine.

"Svaka potencijalno optužena osoba u roku od godinu dana ima pravo na potrebnu finansijsku podršku za posjete, najviše dvanaest članova uže porodice i ne više od tri člana porodice po posjeti", definisano je u uputstvu.

Ova kategorija uključuje supružnike, djecu, roditelje, braću i sestre.

U okviru Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženim licima u suđenjima u specijalizovanim vijećima, predviđeno je ostvarivanje prava na naknadu štete licima optuženim za zločine navodne na suđenjima u specijalizovanim vijećima koji budu proglašeni nevinim konačnom odlukom.

Do sada je za prva suđenja u Hagu Vlada Kosova opredjelila 61.000 eura.

Za sljedeću godinu, nacrtima budžeta predviđeno je 6,7 miliona eura za pokrivanje troškova odbrane optuženih od strane Specijalizovanih vijeća.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express