Nema za sve pacijente

Pacijenti zaraženi koronavirusom na Kosovu primorani su da sami kupuju lijek Favipiravir čija cena iznosi oko 80 eura, a koji se pokazao efikasnim u liječenju ovog virusa, prenosi Gazeta Express.

Jedan od pacijenata zaraženih kovid-19, koji se liječi u bolnici u Gnjilanu, rekao je za Express da ga, iako su ovaj lijek propisali infektolozi, bolnica nije obezbjedila.

Zbog toga je primoran da ga sam kupi, ali još uvijek to nije uradio jer mu je cijena veoma visoka.

„Infektolog mi je propisao lijek Favipiravir koji košta 80 eura. Nazvao sam bolnicu nakon što su mi rekli da postoji, ali rekli su mi da ga nemaju. Iako mi ga je propisao infektolog, još uvijek ga nisam kupio, jer je njegova cijena veoma visoka“, rekao je ovaj pacijent.

Nedostatak ovog lijeka potvrdili su i zvaničnici u zdravstvenim ustanovama.

Direktor Opšte bolnice u Gnjilanu Ukshin Ismajli rekao je da nema Favipiravira za sve hospitalizovane pacijente.

„Postoji znatna količina lijekova, ali ne za sve. Imamo oko 76 pacijenata koji leže zbog zaraze kovid-19 i vrlo je problematično sve ih opskrbiti“, rekao je Ismajli.

Slična situacija je i u ostalim regionalnim bolnicama na Kosovu.

Direktor bolnice u Uroševcu Jeton Zeqiri rekao je za Gazetu da su ovaj lijek dobila samo prva tri pacijenta oboljelo od koronavirusa koji su lečeni u ovoj bolnici.

„Imali smo zalihe za prva tri pacijenta, ali ih više nemamo”, rekao je Zeqiri.

Uprkos nestašici ovog lijeka u zdravstvenim ustanovama na Kosovo, Ministarstvo zdravlja je ove nedjelje dobilo od Japana 12.200 tableta Favipiravira.

Takođe, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtjev Evropskoj uniji za nabavku „Remdesivira“ i „Favipiravira“.

Ovaj lijek se smatra veoma neophodnim za pacijente sa virusom kovid-19.

Infektolog Ilir Toljaj rekao je za Gazetu da se, iako je ovaj lijek otkriven za druge bolesti, takođe pokazao efikasnim u liječenju koronavirusa.

Prema njegovim riječima, Favipiravir je jedan od retkih lijekova koji nema neželjene efekte kod pacijenata.

„Ovaj lijek treba koristiti za blaže slučajeve. Favipiravir je jedan od rijetkih lijekova koji ima vrlo malo ili nimalo neželjenih efekata“, zaključio je Tolaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express