Polovina iz Sirije

Na Kosovu se u posljednje vrijeme pojavio problem sve većeg priliva migranata iz blistoistočnih zemalja, koji se javljaju sa zahtjevima za azil, a samo u toku ove godine došlo je više od 2600 njih, piše Kosovo press.

Polovina je ostvarila pravo na azil, dok je druga polovina na Kosovo ušla ilegalnim putem. Statistika pokazuje i da je više 50 odsto migranata došlo iz Sirije.

Ovakvi podaci izazivaju zabrinutost kod stručnjaka za bezbjednost koji od relevantinih institucija traže da verifikuju migrante, jer, kako kažu, mogu izvršiti bilo koji teroristički napad u zemlji, piše Kosovo press.

Kako dodaje taj medij, bježeći od žarišta krize, ilegalnim rutama, mnogi od njih ušli su na Kosovo da bi potom prešli u zapadne zemlje.

Da je tokom ove godine zabilježen porast broja migranata i zahtjeva za azil građana bliskoistočnih zemalja potvrđuje direktor Odjeljenja za državljanstvo, azil i migracije Valon Krasniqi.

"Za razliku od 2018. godine kada smo imali oko 600 zahtjeva za azil, u 2019. godini imali smo značajan porast. Od 1. januara do 31. decembra 2019. imali smo 2100 zahtjeva za azil. Dakle, to je prilično veliko povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, trend rasta nastavljen je i 2020 godine. Od 1. januara do sada, u našu zemlju je došlo preko 2600 migranata, gdje je oko 1300 njih ostvarilo svoje pravo na međunarodnu zaštitu ili azil. Kao što sam rekao, oni dolaze iz različitih azijskih i afričkih zemalja, ali preko 50 odsto je iz Sirije i oni dominiraju u pogledu zahtjeva za azil i uopšte dolaska migranata", rekao je Krasniqi.

Veliki broj ovih ljudi takođe dolazi iz Maroka, Iraka, Palestine, Libije i drugih zemalja.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress