Nemoguća misija

Usvajanje Nacrta zakona o ekonomskom oporavku u drugom čitanju pokazalo se nemogućom misijom vladajuće koalicije i već dva puta nije usvojen, jer opozicione stranke odbijaju da daju svoj glas za zakon koji nazivaju slabim jer ne zadovoljava potrebe građana i preduzeća, prenosi Gazeta express.

Političko negodovanje i dalje ostavlja građane i preduzeća bez ekonomske podrške, što im onemogućava da iskoriste povlačenje penzijske štednje od 10 posto. Iako organizacije koje se bave nadzorom nad radom Skupštine Kosova, procjenjuju da bi Nacrt zakona usmjeren na rješavanje ekonomskih posljedica pandemije trebalo da nađe širi politički konsenzus.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Eman Rahmani kaže da Nacrt zakona koji je predložila vladajuća koalicija nema nikakve veze sa ekonomskim oporavkom.

Prema njegovim riječima, najbolji ekonomski oporavak je da zemlja izađe na nove izbore.

„Što se tiče Zakona o ekonomskom oporavku, rekli smo  da ovaj zakon nema nikakve veze sa ekonomskim oporavkom i da ova vlada treba da ode, a najbolji ekonomski oporavak je kada ova vlada ode i kada imamo nove izbore”, kaže on.

Zamjenik Demokratske partije Kosova Sejdi Hoxha kaže da oni ne mogu podržati ovaj Nacrt zakona jer njihovi zahtjevi nisu obuhvaćeni.

Kaže da je PDK kao opoziciona stranka podnela svoj ekonomski paket Skupštini i zatražio od vladajuće koalicije da sarađuje u interesu građana, ali kaže da je zahtjev ignorisan.

Hoxha navodi da su za mogućnost povlačenja 10 odsto spremni da glasaju o izmjeni Zakona o fondu penzijske štednje putem koje bi građani mogli da povuku sredstva.

„Nesreća je što se manipuliše u ime 10 odsto koji su uključeni u paket i ako ga ima, glasamo za njega izmjenom Zakona, ali ne i manipulacijom u ime ovoga čak ni sa ekonomskim paketom što ne garantuje snažnu podršku preduzećima i građanima Kosova. Kako možemo glasati kada nijedna od naših tačaka nije uključena u fiskalni ekonomski paket, ako je potrebna saradnja sa opozicijom, trebalo bi da saslušate i opoziciju u njenoj verziji kako ona gleda na ekonomski razvoj. Više od 6 mjeseci tražimo partnerstvo za izgradnju paketa ekonomskog oporavka, ali nažalost vlada nas je ignorisala. Oni nemaju glasove za usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku, niti sarađuju sa opozicijom", rekao je on.

Uz obrazloženje da je Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u korist građana, poslanik LDK Faton Bislimi poziva opozicione stranke da glasaju.

Kaže da bi ovaj zakon trebalo da bude usvojen jer je to neposredna potreba ljudi i ekonomskog sektora.

„Zakon o ekonomskom oporavku je zaista zakon koji je napravljen za građane Kosova, zakon koji je napravljen za privatni biznis na Kosovu, zakon koji je napravljen za dobro naše države. To nema nikakve veze sa LDK, uostalom, kao ni sa vladajućom koalicijom, to ima veze sa građanskim interesom i normalno, sve dok opozicija ima izvorni interes u interesu građana, mi pozdravljamo amandman koji oni mogu da unesu na ovaj zakon. On mora biti usvojen jer je to neposredna potreba ovog naroda, neposredna je potreba ove zemlje da osjeti ruku države i da pandemija sa svim velikim zdravstvenim izazovima koje je stvorila, zdravstvena kriza koju je stvorila, barem ne mi”,  rekao je on.

Nacrt zakona čiji je cilj suočavanje sa ekonomskim posljedicama pandemije trebalo bi da nađe širi politički konsenzus, smatra Eugen Cakolli iz Kosovskog demokratskog instituta.

On kaže da glavna odgovornost za neuspjeh u usvajanju ovog nacrta zakona snosi pozicija, LDK kao najveći parlamentarni entitet u sadašnjoj vladajućoj koaliciji.

„U principu, svi zakoni koji imaju za cilj rješavanje posljedica, bilo zdravstvenih ili ekonomskih od pandemije, trebalo bi da nađu širi politički konsenzus, odnosno mimo trenutne parlamentarne većine. Međutim, neprihvatljivo je da se o ovom zakonu odlaže i o njemu se ne glasa deveti put zaredom, uključujući posljednjih sedam puta (prvo čitanje) kada ovaj zakon nije obezbjedio potrebne glasove."

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express