Nastavlja se podrška

Pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima smatra se dobrom viješću za Kosovo, a stručnjaci za politička i bezbjednosna pitanja procjenjuju da će nova administracija biti proaktivnija prema Kosovu, prenosi Koha.

„Dobra je vijest da je Joe Biden pobjedio na američkim izborima, u smislu da se očekuje da će imati malo proaktivniji pristup Kosovu, uzimajući u obzir njegov odnos sa Кosovom. Međutim, ovo nas ne bi trebalo dovesti u zonu komfora, tako da država Kosovo i albansko-američka zajednica ne nastave da dalje lobiraju za jačanje ovih odnosa. Pristup Bijdena ne može se podrazumjevati“, rekao je Rasim Alija, ekspert za politička pitanja, za KosovoPress.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi očekuje da će novi američki predsjednik nastaviti da podržava Kosovo.

„Imamo snažna krila. Biden je uvijek bio prijatelj Albanaca. Njegove izjave su poznate i u vrijeme bombardovanja. I dalje je doslijedan kosovskom pitanju i čini nas ponosnim što je izabran. Očekujemo da će biti podrška u budućim procedurama koje nas očekuju, bilo u razgovorima sa Srbijom, integracijama i normalno, što je veoma važno, i NATO integracija, koji je vrlo poseban dio Kosova, jer zaista 'Živimo u ne baš povoljnom okruženju opasnosti i prijetnji ne samo iz Srbije, već i iz Rusije u regionu'“, kaže Ibishi.
Violeta Haxholi iz KDI ocjenjuje da je Trumpova administracija bila veoma aktivna u završnom procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Ona kaže za KosovoPress da je prerano znati kakav će biti pristup nove američke administracije, kako dijalogu, tako i konačnom sporazumu između Kosova i Srbije.

„Kosovo nastavlja da traži podršku SAD u procesu dijaloga i u naporima da postigne konačni sporazum sa Srbijom. To je potrebno od početka procesa dijaloga 2011. godine, na sreću, tokom ove i prošle godine SAD su imale aktivniju dinamiku i učešće. Postoji sporazum koji su strane potpisale sa predsjednikom Trumpom, a sada se očekuje da se vidi kakav će biti pristup administracije ovom sporazumu, kako će se sprovoditi ovaj sporazum...“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, najvažnija stvar je da će konačnom sporazumu između Kosova i Srbije biti potrebna američka pažnja kako bi funkcionisao i bio finalizovan pravno obavezujućim sporazumom za obje strane.

„Važno je da će konačnom sporazumu između Kosova i Srbije definitivno biti potrebna američka pažnja kako bi funkcionisao i bio finalizovan pravno obavezujućim sporazumom koji će garantovati normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, ali i unapređenje Kosova. I prema međunarodnom priznanju i članstvu u organizacijama poput UN-a, gdje Sjedinjene Države takođe imaju veoma važnu ulogu“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore