Lider AAK

Lider AAK Ramush Haradinaj vjeruje da će istina proizaći iz suđenja kosovskom rukovodstvu u Hagu, a da bi se došlo do istine, mora se stvoriti korektna klima odnosa Kosova sa tim sudom, prenosi Lajmi.

Haradinaj je dodao da očekuje da će većina svjedoka u procesima pred Specijalnim sudom u Hagu biti Albanci, ali je izuzeo sebe kao mogućeg svjedoka.

„Mislim da smo na Kosovu napravili neke greške. Pogrešna je situacija sa dosijeima veterana, pogrešna je javna kampanja za diskreditaciju ovog suda ili omalovažavanje suda nazivajući ga političkim ili da je protiv OVK. Mislim da mi kao Kosovo moramo prvo da sebi to razjasnimo. To nije politički sud. Politika ga je stvorila, pa je to zahtjevao naš parlament, na zahtjev političara svijeta, ali donosioci odluka su bili političari, sudije nisu krivi za to, kao ni tužioci. Oni su profesionalci, tamo rade na osnovu ugovora, primaju plate, rade posao. Dakle, ne bi trebalo napadati sud jer  sud nije stvoren sam od sebe i nije ni za šta kriv, ako je neko kriv mi smo, koji smo glasali za njega“, rekao je Haradinaj.

On je naveo da zbog toga vjeruje da bi trebalo stvoriti ispravnu klimu u odnosima Kosova sa sudom, i raditi na tome da istina izađe na videlo.

„Ne vjerujem da neko od nas ima razloga, niti da se plaši, niti da brine da istina neće izaći na videlo, da je OVK vodila čist rat i da su optuženi nevini. Tužioci rade svoj posao u skladu sa zakonom, imaju svoje strategije. Iz mog iskustva na sudu, sudije su oni koji dijele pravdu. Oni su profesionalci sa integritetom. Uvjeren sam da tužioci rade svoj posao, ali i odbrana radi svoj posao“, rekao je Haradinaj.

Neću biti svjedok, iskoristio sam svoje pravo na ćutanje


On je naveo da ne vjeruje da će procesi u Specijalnom sudu početi sredinom leta 2021. već kasnije.

„Moje suđenje je započelo otprilike 17 mjeseci nakon hapšenja i bilo je jedno od suđenja koja su započela brže nego obično. To su vrlo dugotrajni procesi. Većina svjedoka su Albanci. Mogu biti i drugi. Svaki aspekt svedočenja ima svoju vrijednost, zaista treba vremena", rekao je on.

Upitan da li će biti jedan od svjedoka, Haradinaj je odrično odgovorio.

„Ne kvalifikujem se za svjedoka. Iskoristio sam svoje zakonsko pravo da ćutim“, rekao je  Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi