Veća koalicija, veća kriza

Hotijeva vlada će uspjeti da opstane dok postoji interes koalicionih partnera, koji su povećali svoj nesalomljivi politički apetit, rekao je politikolog Behlul Beqaj, prenosi Ekonomia online.

"Stoga joj svaki dan može biti posljednji", naglasio je on.

Prema Beqaju, Hotijeva vlada nastala je kao proizvod "pogrešne“ kalkulacije administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, da će postići dogovor o uzajamnom priznavanju sa Srbijom, ali to je završeno ekonomskim sporazumom, u okviru kojeg postoje i diskutabilne tačke.

Dijalog je trenutno u toku u Briselu, ali problemi su nastali kada se pokušalo da se na dnevni red stavi osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Beqaj kaže da trenutna vlada, ali i ona koja će doći, neće moći da izbjegne ovu obavezu. Prema njegovim riječima, stranke se moraju složiti da Zajednica bude funkcionalizovana u skladu sa specifičnim potrebama koje odražavaju interese identiteta srpske zajednice na Kosovu.

Dok se vraćao prioritetima predstavljenim pred poslanicima 3. juna, kada je Hoti izabran za premijera, Beqaj je ocjenio da su to najdosljedniji argumenti za neuspjeh vlade.

"Kada uzmemo u obzir obećanje da će postići sporazum sa Srbijom uz uzajamno priznavanje, onda nastavak njenog postojanja to čini opasnim“, rekao je Beqaj za Kohu.

Pored poteškoća oko broja onih koji glasanju u vladi, aktuelna vlada od početka nije imala većinu u Skupštini, a to je dovelo do neuspjeha mnogih zakona, uključujući i one koji se odnose na pandemiju. Zbog ove situacije, Beqaj kaže da će izbjegavanje novih izbora samo pogoršati kontroverzu i podići tenzije.

"Stoga će eventualno širenje koalicije u stvari pogoršati krizu“, rekao je on.