Zastoj u radu

Tokom ove godine Skupština Kosova uspjela je da usvoji samo 13 zakona, a tokom jesenjeg zasjedanja, koje traje dva mjeseca, Parlament Kosova nije usvojio nijedan zakon, već samo tri međunarodna sporazuma, prenosi Gazeta Express.

To je izjavila istraživač Demokratskog instituta Kosova Agnesa Haxhiu, navodeći da je trenutno u skupštinskoj proceduri 27 zakonskih prijedloga koji čekaju usvajanje.

Prema njenim riječima, došlo je zastoja u radu vlade, a postoje 103 zakona koje Vlada Kosova još uvijek nije uspjela da donese i prosledi parlamentu na razmatranje.

„Trenutno je na usvajanju u drugom čitanju sjednice nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji zbog nedostatka kvoruma još uvijek nije stavljen na glasanje. Iz zakonodavnog dnevnog reda vlade postoje 103 zakona koje još uvijek nisu podneta Skupštini na razmatranje“, rekla je Haxhiu.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Artan Abrashi, takođe član Odbora za zakonodavstvo i mandate, rekao da ta pozicija nije voljna da sarađuje.

„Oni nisu spremni da sarađuju ili da uzmu u obzir prijedloge opozicije u ovom slučaju ili poslanika koji imaju različite prijedloge u vezi sa nacrtima zakona. Zato se sve ovo odražava na skupštini i imamo situaciju da ova vlada ne uspjeva da donese ni najjednostavnije zakone", izjavio je on.

Abrashi kaže da ne zna tačan broj, ali da je broj nacrta zakona koji čekaju razmatranje veliki.

Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Shkemb Manaj rekao je da je situacija bolja, i da trenutno postoji pet nacrta zakona koji su od Ministarstva pravde došli do Odbora na razmatranje.

„Doneli smo međunarodni sporazum i odobrila ga je Skupština. Međunarodni sporazum između Republike Kosovo i Italije za osuđena lica. Takođe imamo građanski zakonik Republike Kosovo koji čeka odobrenje. Pregledan je, ali još uvijek nema odluke za prvo čitanje na sjednici. Situacija u Odboru je dobra i pandemija nije toliko uticala na naš rad. Nacrti zakona su usvojeni bez ikakvih problema," rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express