Ugašene nade

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon izjavila je da liberalizacija viznog režima za Kosovo može da bude na dnevnom redu na preostalim sastancima Savjeta EU kojim predsjedava Njemačka, ali da formalna odluka o tome može da uslijedi tek za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU neke od narednih zemalja, prenosi Gazeta Express.

"Mi u Evropskom parlamentu pokrenuli smo ovo pitanje u svim mogućim slučajevima. Njemačko predsjedavanje je izvršilo pritisak za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, a o tome je takođe bilo riječi na višim nivoima. Vodile su se ozbiljne diskusije o tome šta se još može učiniti kako bi se liberalizovale vize za građane Kosova. U ovom trenutku je vjerovatnije da će konačno 'zeleno svijetlo' doći tek u narednim predsjedavanjima Savjeta Evrope. Nadamo se da će se to uspešno završiti do kraja sljedeće godine", poručila je Viola von Cramon.

Međutim, vladajući Demokratski savez Kosova još uvijek ne smatra ovo propuštenom prilikom tokom njemačkog predsjedavanja Savjetom EU.

Poslanik LDK Faton Bislimi istakao je da ne vjeruje da je to propuštena šansa, kako je naveo, "bar ne još uvijek".

"Vjerujem da je Njemačka bila nepokolebljiva podrška Kosovu u procesu evropskih integracija i procesa liberalizacije viza. Ključno pitanje i prepreka liberalizaciji viza su dvije druge države. Holandija i Francuska su one koje su izrazile ozbiljni skepticizam prema ovom procesu", naveo je Bislimi.

Poslanica Samoopredjeljenja Fitore Pacolli Dalipi ocjenila je da se tako nešto očekivalo, jer se, prema njenim riječima, vlada Avdullaha Hotija nije borila protiv korupcije.

"To se znalo od početka, šanse su bile povećane kada smo imali legitimnu vladu, vladu Albina Kurtija, koja je počela da se bori protiv korupcije i koja je za ove postupke pohvaljena u izvještaju o napretku EU. Sada kada imamo na čelu vlade nelegitimnu osobu, koja je donela izuzetno štetne odluke zbog kojih je kritikovana od EU, posebno zbog ukidanja Radne grupe za borbu protiv korpucije, imamo negativan uticaj", ukazala je Pacolli Dalipi.

Poručila je da ono što sada može da uradi njemačko predsedavanje, je to da uvjeri neke zemlje da se Kosovo borilio protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Šanse za liberalizaciju viznog režima povećaće se samo kada vlada bude imala za cilj borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Činjenica da ova vlada nema volju za tu borbu navedena je i u najnovijem izvještaju EU o napretku. Ne postoji način da se države članice uvjere bez konkretnih rezultata", ocjenila je Pacolli Dalipi.

Član odbora za spoljne poslove iz redova PDK Enver Hoxhaj naveo je da će, ukoliko EU do kraja godine ne krene u liberalizaciju viznog režima, njen kredibilitet u odnosu na Kosovo biti doveden u pitanje.

"Ne možemo vjerovati u dijalog Kosova i Srbija i ne možemo vjerovati da će ubjediti Rusiju, Srbiju, Španiju, Slovačku, Kipar i Rumuniju da priznaju Kosovo, ako ne može da ispuni jedno od njenih obećanja u odnosu na Kosovo, a koje se zavisi samo od nje,  iako smo ispunili kriterijume. Ne mislim da je to pitanje za nas sada, šta Holandija misli, šta misli Francuska. Novembar i prva nedjelja decembra treba da bude tema u Briselu, da vidimo novu evropsku posvećenost", poručio je Hoxhaj.

Njemačka je u julu preuzela predsjedavanje Savetom EU i biće zadužena do kraja godine. Sami evropski mehanizmi potvrdili da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju, međutim, da da bi se to dogodilo, svaka država članica EU mora da potvrdi liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express