Sumnja u odluku

Zamjenik predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje Besnik Bislimi izneo je sumnju u moguću odluku Ustavnog suda, u vezi sa glasanjem poslanika Etema Arifija prilikom izbora sadašnje Vlade Kosova, prenosi Lajmi.

Bislimi je, iako je ostalo manje od dvije sedmice do javne rasprave Ustavnog suda o tom slučaju, uvjeren da je premijer Avdullah Hoti izglasan neustavno. Prema njegovim riječima, prethodne presude Ustavnog suda Kosova pokazale koliko je "nezavisno" to najviše pravno tijelo.

Drugi čovjek stranke Albina Kurtija je u intervjuu za Kosovo press govorio i o drugoj mogućnosti svrgavanja Hotijeve vlade, pitanju izbora novog predsjednika, kao i organizaciji novih izbora.

"Ustavni sud preko spinova u medijima 'ne, oni nisu su doneli odluku' ili 'ne, uskoro će izaći sa odlukom' mjeri puls javnosti. To pokazuje da imaju alternative i na osnovu pulsa janovsti odlučuju koju odluku će odabrati. Samo, to nema nikakve veze sa pravdom", ocjenio je Bislimi.

Poručio je da je Samoopredjeljenje osporilo glas poslanika Arifija, što znači da Hoti prilikom prebrojavanja glasova nije imao dovoljno glasova da se smatra izabranim premijerom.

"Zbog toga glasanje za premijera nije uspjelo i mora da se ide na vanredne izbore. Nismo rekli da je bilo proceduralnih grešaka, pa da se vrate i da glasaju ponovo i postave drugog kandidata. Jedan glas nezakonit, to je neuspjelo glasanje i nakon drugog neuspjelog glasanja Kosovo ide na izbore. To je činjenica, a ne da sistem glasanja nije funkcionisao, pa da glasamo još jednom", istakao je Bislimi.

Prema njegovim riječima, s obzirom da glas Arifija nije mogao da se računa, imali su samo 60 glasova, što znači da Hoti nikada nije bio premijer.

Zamjenik predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje je istakao da, kako bi srušili Hotijevu vladu, ne bi trebalo nikoga da ubjeđuju i zbog toga ne treba da razgovaraju o zahtjevu za nepovjerenje čak ni sa PDK.

"Zahtjev ima samo jedan cilj, a to je svrgavanje beskorisne  vlade. Nema za cilj rješavanje problema pandemije, niti ima buduće vladajuće koalicije. Jedina funkcija je rušenje ove vlade. Ne treba nikoga da ubjeđujemo da sruši vladu. PDK je čak i kritikuje više od nas, ali zašto bismo sjedeli i pregovarali. Pregovori se onda pretvaraju u cjenkanje, a zahtjev za nepovjerenje nema taj cilj", ukazao je Bislimi.

Naglasio je da taj ko kaže da treba da se sjedne i pregovara, ustvari kaže "hajde da se dogovorimo oko koristi koje donosi zahtjev za nepovjerenje vlade."

Bislimi je, što se tiče mogućnosti izbora novog predsjednika, dodao da će strah od izbora natjerati LDK-PDK-AAK-NISMA da do kraja pokušaju da pronađu rješenje bez provjere volje naroda.

Govoreći o broju poslanika koje će političke stranke imati nakon novih izbora, ocjenio je da u trenutnim okolnostima vladajuće koalicije, najmoćniju pregovaračku poziciju ima predsjednik AAK RamuSh Haradinaj.

"Zajednički imenitelj svih ostalih stranaka je strah od izbora, oni misle da će do posljednjeg trenutka da pronađu rješenje koje izbegava izbore. Haradinaj ima najveću pregovaračku moć, u rukama ima manje više sve ostale lidere, jer će u slučaju izlaska na izbore imati mnogo manje štete od PDK i LDK. Haradinaju nije mnogo važno ako padne sa devet na šest ili sedam poslanika. Ali LDK bi pao sa 28 na 12-13 poslanika i to je politička katastrofa", naglasio je Bislimi.

Poručio je da, prema tome, Haradinaj ima svoj trenutak, jer s jedne strane ima ove stranke u rukama, a s druge strane ukoliko ne bi bio izabran za predsjednika, to bi bilo destruktivno za AAK, jer on više nikome nije potreban.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi